Merindtjening til kraftvarmeværker ved hjælp af systemydelser
Formålet med projektet er at skabe bedre indtjeningsmuligheder for fjernvarmeselskaberne ved at sammentænke synergieffekterne mellem varmeforsyningen og elforsyningen.
I de nærmeste år vil fjernvarmen stå overfor en lang række udfordringer. Grundbeløbet falder væk i 2018. Det resulterer i, at mange kraftvarmeværker ikke længere kan drives økonomisk med de nuværende vilkår som udgangspunkt.
Med de lave el priser, der forventes, bliver det ikke nemt for fjernvarmeselskaberne at tjene penge på spotmarkedet.
Samtidigt står den danske elforsyning overfor en række udfordringer pga. af omlægning til et elsystem med stadig højere andele af vedvarende energi. Omlægningen vil skabe problemer for elsystemets forsyningssikkerhed, medmindre rammerne for elmarkedet tilpasses den nye virkelighed.
De to udfordringer gør det oplagt fortsat at sammentænke energiformerne el og varme. Fjernvarmeværkerne, fjernvarmeforbrugerne og elforbrugerne kan alle sikres en bedre fremtidig økonomi, hvis vi sikrer, synergieffekterne mellem varmeforsyningen og elforsyningen udnyttes optimalt. Det kræver imidlertid, at reglerne for Energinet.dk’s køb af systemydelser indrettes, så det bliver muligt at udnytte synergieffekterne. Det er via køb af systemydelser, Energinet.dk sikrer elsystemets forsyningssikkerhed.
I samarbejde med Grøn Energi og Houmoller Consulting har Dansk Fjernvarmes F&U konto i foråret 2015 søsat et projekt, der vil analysere, hvordan markedet for systemtjenester kan indrettes, så synergieffekterne mellem de to energiformer udnyttes til gavn for varmeforsyningen og elforsyningen.
Analysearbejdet vil blandt andet levere input til det arbejde, Energinet.dk har iværksat med henblik på at reformere elmarkederne (det såkaldte Markedsmodel 2.0 projekt).
Med et hensigtsmæssigt design af markedet for systemydelser vil det være muligt for porteføljeforvaltere at udnytte fleksibiliteten hos varmeværker og andre producenter & forbrugere af el. Idéen er at udnytte denne fleksibilitet til at balancere de udsving, der er i elproduktionen fra ”grønne” elproducenter som vindmøller og solceller.
Perspektivet er at skabe bedre indtjeningsmuligheder for fjernvarmeselskaberne ved at skabe rammer, så de kan blive betalt for at være med til at hjælpe med at sikre elsystemets forsyningssikkerhed.
Om projektet
Støttet af: Dansk Fjernvarmes F&U-konto
Projektleder: Grøn Energi
Projektdeltagere: Grøn Energi, Houmoller Consulting, Ringkøbing Fjernvarme, Smørum Kraftvarme, Hedensted Fjernvarme, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Rye Kraftvarmeværker, Kerteminde Forsyning.
Projektperiode: Maj 2015 - September 2015