Gå til hovedindhold
Varmekilder
Analyser

Årsager og konsekvenser af fugt i plane solfangere

F&U-rapport 2019-07: Mads Nordvig Godt fra Manotech ApS har udarbejdet denne rapport med det formål at undersøge hvorvidt den synlige kondens på indersiden af glasset i plane solfangere ophobes i isoleringsmaterialet.

3. feb. 2020
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mette Louise Wätzold Bjørnlund, mbj@danskfjernvarme.dk

Denne rapport omhandler en række undersøgelser der er udført med det formål at klarlægge hvorvidt den synlige kondens på indersiden af glasset i plane solfangere, ophobes i isoleringsmaterialet, samt hvilke konsekvenser dette kan have på ydelsen og levetiden af solfangeren.

Undersøgelserne blev foretaget ved at måle varmeledningsevnen af isoleringsmaterialet i en række forskellige plane solfangere, samt opsamle og analysere hvorledes variationer i den relative luftfugtighed og temperatur kan påvirke fugtbalancen i panelet.

Resultaterne af undersøgelsen bygger på kvantitative målinger fra fire forskellige solvarmeanlæg samt en række mindre laboratorieforsøg.

Resultaterne af undersøgelsen viste at fugt ikke ophobes i isoleringsmaterialet på trods af situationer med dugpunktstemperaturer inde i materialet. Målingerne viste desuden at isoleringsmaterialets generelle isoleringsevne forblev upåvirket trods kraftig kondens på indersiden af glasset. Det blev dog bekræftet at fugt i isoleringsmaterialet kan medføre en øget korrosion af absorberen og derved reducere levetiden af produktet.

2019-07: Slutrapport

F&U Konto Rapport Nr: 2019-07

Involverede parter: Manotech ApS, DTU Byg, Jægerspris Kraftvarme, Jelling Varmeværk, SIlkeborg Forsyning, Grenaa Varmeværk samt Dansk Fjernvarme

Udarbejdet af: Mads Nordvig Godt, Manotech ApS

Tidsramme: 2019 

Andre har også læst...