Gå til hovedindhold
Analyser & Udvikling
Produktion

Direkte DC-linje mellem solcellepark og el-kedel

F&U-rapport nr 2021-04: Projektet belyser fordele for fjernvarmeværker med solcellepark, ved at anvende solcelleparkens spidsproduktion til fjernvarme.

09. jun. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Projektet belyser fordele for fjernvarmeværker med solcellepark, ved at anvende solcelleparkens spidsproduktion til fjernvarme. Den økonomiske gevinst for fjernvarmeværket vil være et input af billig fjernvarme når solen skinner, en tilsvarende reduktion af øvrigt brændsel til fjernvarme, og dermed billig varme til forbrugerne. Endvidere vil effekt-behovet for tilslutning til det kollektive elnet kunne reduceres, tilsvarende den effekt der anvendes til DC-elkedler, og udgifterne til dyre net-forstærkninger vil kunne reduceres. Denne rapport beskriver dog kun energitekniske forhold.

  Solcelleparker etableres normalt med en mindre inverter-kapacitet end solcellernes max-produktion, af hensyn til optimering af nettilslutning og anlægsomkostning. Derfor er der både i eksisterende og nye solcelleparker en andel af max-produktionen der ikke udnyttes, men som kan udnyttes til fjernvarme.

  De undersøgte scenarier beskriver udviklingen over et år, når forskellige andele af solcelleparkens max-produktion på 20 MW anvendes til fjernvarme, samt effekten af at forøge lagerkapacitet på fjernvarmeværkets akkumuleringstank med 50 procent. I ét scenarie dækkes næsten hele sommerproduktionen af el fra solcelleparken.

  F&U rapport nr: 2021-04

  Titel: Direkte DC-linje mellem solcellepark og el-kedel

  Udarbejdet af: Bornholms Varme A/S, Logics Aps og DTU Elektro

  Tidsramme: 2021-2022

  Rapport: Direkte DC-linje mellem solcellepark og elkedel
  Elektrisk integration af Kildevad solcelleprojekt med Østerlars Halmvarmeværk
  Final pitch
  Simulering BEOF Kildevad Solcellepark
  Utilizing excess power from PV farm in district heating – system design and dimensioning

  Andre klikkede på...