Et grundlag for vurdering af vandvarmere - Den gode brugerinstallation
F&U-rapport 2014-07: Teknologisk Institut og Fjernvarmens Serviceordning har gennemført et projekt med det formål at få afprøvet og etableret et bedre grundlag for vurdering og test af vandvarmere.
Der findes allerede et formelt grundlag til at dokumentere ydelser på fjernvarmevekslere (DS/EN 1148) og til måling af om installationsunits opfylder krav til teknisk isolering (DS 452, Anneks C).
Disse formelle krav kan eftervises og dokumenteres af producenterne, men de afspejler ikke nødvendigvis den reelle drift eller anvendelse af brugerinstallationerne, for eksempel tomgangstab, gennemsnitsafkøling og reel brugsvandsydelse.
I projektet er der derfor udviklet et nyt grundlag kaldet anvendelsesgrundlaget. Det er desuden undersøgt om, der kan refereres til andre brugsvandsydelser end normydelsen, som er defineret i vandnormen (DS 439).
Der er udarbejdet og udført to testmetoder:
- Test efter tappeprofil
- Trappetest (variation af brugsvandsflowet i trin)
Døgntappeprofilerne beskriver et antal tapninger, som udføres mellem kl. 7 og kl. 22. I de resterende af døgnets timer står vandvarmeren standby. Hver tapning er beskrevet ved:
- Tidspunkt for tapning
- Brugsvandsflow - hvor meget brugsvand, der skal tappes- minimum temperatur før brugsvandet regnes nyttiggjort samt nødvendig brugsvandstemperatur ved aktuelt brugsvandsflow
Den anden test i anvendelsesgrundlaget, trappetesten, har flere formål. Dels kan ydelser og driftstemperaturer fastlægges ved forskellige brugsvandsflow, og dels kan testen vise, hvor stor afvigelse der er på brugsvandstemperaturen, når brugsvandsflowet ændres. Med andre ord: hvor god er temperaturreguleringen på unitten?
Det demonstrerede anvendelsesgrundlag kan være et relevant supplement til det formelle grundlag fra producenternes datablade. Rapporten kan bruges, hvis der i branchen er ønske om at fortsætte i retning af test af vandvarmere til enfamiliehuse.

Mette Louise Wätzold Bjørnlund
Dansk Fjernvarmes Handelsselskab
Beredskab
Bæredygtighedskrav til biomasse
CO2-kvoter
Mobil: +45 40 13 97 08
E-mail: mbj@danskfjernvarme.dk
2014-07
Involverede parter: Teknologisk Institut og Fjernvarmens Serviceordning, Aalborg Varme A/S, FORS A/S Fjernvarme, Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a., Fjernvarme Fyn A/S
Udarbejdet af: Christian Holm Christiansen
Tidsramme: 2014-2016
Søgeord: Gennemstrømningsvandvarmere temperaturregulering differenstryksregulator eksternt bypass