Gå til hovedindhold
Digitalisering
Analyser

Fleksibel måling af tryk og temperatur

F&U-rapport 2017-06: Projektets formål er dels at samle billige målere til brug for trådløse, digitale målinger af tryk og temperatur og dels at vise, hvordan selskaberne let kan synliggøre, hvordan data kan skabe værdi.

7. dec. 2017
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Projektet har testet to typer målere til indsamling af data om tryk og temperatur; en strømforsynet og en batteridrevet måler. Selskaberne fik udleveret målere til opsætning i ledningsnettet. Formålet var at undersøge, om og hvordan målinger om temperatur og tryk understøtter selskabernes arbejde med at forbedre drift-  og investeringsplanlægning.

    På kort sigte, har det ikke været muligt for selskaberne at omsætte adgang til ny data og viden til konkrete, realiserede gevinster. Bedre drifts- og investeringsplanlægning, fx reduktion af temperatur og tryk, kræver flere målinger over længere tid for at sikre, at indsatser giver de bedst mulige resultater uden at påvirke kundernes varme.

    Projektet har derimod givet et billede af, hvilke muligheder og perspektiver introduktion af IoT-teknologi og billige, fleksible målere bringer med sig.

    Projektet peger på et par punkter, hvor selskaber og værker skal overveje, hvordan de ønsker at arbejde med fleksible og billige målinger:

    • Indkøb, samling og montering af målere medfører omkostninger og stiller krav til værker og selskaber. Værker og selskaber skal være klar over, at billige og fleksible målinger stiller større krav til egne ressourcer og egen viden sammenholdt med en dyrere, eksempelvis abonnementsbaseret løsning. 
    • Brug af batteridrevne målere eller målere tilsluttet elnettet. Batteridrevne målere betyder større fleksibilitet. Værker og selskaber skal overveje muligheder for kommunikation via fx SigFox eller alternativer inden udrulning, og om antal målepunkter og frekvens kan reduceres for at sikre nogenlunde levetid af batterier. 
    • Gevinster i driften – i form af eksempelvis reduktion af fremløbstemperatur – eller på anlægssiden er ikke blevet tydelige med projektet. Værker og selskaber kan bruge målerne til at validere afregningsdata. Værker og selskaber kan også på forhånd gøre sig klart, hvilke gevinster der forfølges hvor i ledningsnettet. Det vil øge muligheden for realisering af yderligere gevinster.

    Det vil øge sandsynligheden for, at flere, billigere og fleksible målinger medfører gevinster vedrørende validering af data, driftsplanlægning og investeringsplanlægning. 

    Projektet er dokumenteret i tre "kogebøger".

    Kogebog 1: Samling af 230V-måler
    Kogebog 1.1: Samling af batteridrevet måler
    Kogebog 2: Montering af måler
    Kogebog 3: Platform og data

    Andre har også læst...