Kortlægning af energiforbrug i bygninger
F&U-rapport 2014-06: Projektet har analyseret data fra den såkaldte FIE-database og via et ”varmeatlas” stillet disse data til rådighed for forskning og planlægning. Derigennem er skabt et nyt analyseværktøj.
Et nyt analyseværktøj har set dagens løs som en konsekvens af dette F&U-projekt.
EnergyMaps
Det nye "varmeatlas" kan bruges til at skabe overblik over forsyningstyper og bygningskategorier i områder af interesse. For eksempel kan et fjernvarmeselskab bruge det nye online-værktøj til at få et overblik over hvilke bygninger, der er forsynet med fyringsolie eller naturgas i nærområdet, i forbindelse med en udvidelse af det eksisterende forsyningsområde.
Projektets formål
Dette projekt har analyseret forbrugsdata fra den såkaldte FIE-database. Forbrugsdata for opvarmning, som det tidligere Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter siden 2010 har indsamlet salg af energi og brændsel fra forsyningsselskaberne i hele Danmark.
FIE-databasen indeholder på bygningsniveau hele Danmarks forbrug af:
- Fjernvarme
- Naturgas
- Fyringsolie
- (Elektricitet)
Formålet med projektet var at udvikle et analyseværktøj som kunne anvendes af fjernvarmeselskaberne i forbindelse med varmeplanlægning, for eksempel til udvidelse af forsyningsområderet. Værktøjet er udarbejdet som en webportal, og det er baseret på Aalborg Universitets Varmeatlas, der også tidligere er brugt til Varmeplan Danmark.
Forbrugsdata er tilknyttet BBR og der er tilknyttet geografiske koordinater. Af hensyn til persondatareglerne er forbruget summeret inden for byområder/kommuner og regioner. Energiforbruget er supperet for hver bygningskategori og forsyningstype. Der angives det ”teoretiske” forbrug, jævnfør varmeatlasset samt det faktisk målte energiforbrug, jævnfør FIE-oplysningerne.
Varmeatlasset indeholder ikke oplysninger om forbrug af elektricitet, og der tages forbehold for rigtigheden af de øvrige data i processen med indsamling og klimakorrektion af data løbende forbedres.

Mette Louise Wätzold Bjørnlund
Dansk Fjernvarmes Handelsselskab
Beredskab
Bæredygtighedskrav til biomasse
CO2-kvoter
Mobil: +45 40 13 97 08
E-mail: mbj@danskfjernvarme.dk
2014-06
Involverede parter: Grøn Energi og Aalborg Universitets Institut for Planlægning
Udarbejdet af: Steffen Nielsen, Lars Grundahl, Rasmus Bundegaard Eriksen og Kasper Jessen
Tidsramme: 2014-december 2016.
Søgeord: Varmeplanlægning, FIE-database, analyseværktøj, energiforbrug, forbrugsdata.