Gå til hovedindhold
Analyser & Udvikling
Produktion
Varmekilder

Lækageovervågning af store solfangeranlæg i fjernvarmen

F&U-rapport 2022-05: Store solvarmeanlæg plages af lækager, både underjordiske, i solpaneler og i standerrør. Projektet gennemgår teknologier til automatiseret lækageovervågning og vurderer deres anvendelighed i store solvarmeanlæg. Baseret på denne gennemgang har vi udviklet en prototype på et sensornetværk til måling af tryk og temperatur og samlet trykdata fra et anlæg under simulerede lækager.

10. apr. 2024
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Rapporten omhandler store solfangeranlæg og den udfordring ejerne af dem har med at lokalisere lækager i anlæggene. I rapporten undersøges potentialet for lækageovervågning baseret på teknologierne termografering, målinger af væskeflow, trykmålinger, akustik og gasfasedetektion af lækket solvarmevæske.

  Slutrapport - lækageovervågning af store solfangeranlæg i fjernvarmen
  Appendiks A: Gasfasedetektion af solfangervæske

  Undersøgelsen udgør, sammen med forsyningernes erfaringer med nogle af teknologierne i egne anlæg, grundlaget for at udvikle et netværk af tryk- og temperatursensorer til overvågning af anlæggene. Hen over efteråret 2023 har sensornetværket indsamlet data under simuleringer af lækager i solfangeranlægget hos Silkeborg Forsyning, hvor solfangervæske har været lukket ud af anlægget.

  Andre har også læst...