On site måling af varmekonduktivitet i præisolerede fjernvarmerør i drift
F&U-rapport 2017-05: Projektet har undersøgt muligheden for at måle varmekonduktiviteten i præisolerede fjernvarmerørs isolering on-site, dvs. mens rørene er i drift. Laboratorieundersøgelser viste imidlertid at det ikke gav valide resultater
Projektet har haft som formål at udvikle og validere en metode til on-site-måling af isoleringens varmekonduktivitet i præisolerede fjernvarmerør i drift.
Varmetabet fra distributionsledningerne udgør for mange værker i omegnen af 15-25 procent, og særligt ældre rørledninger med CO2-skum efter udfasningen af Freon® har et relativt stort varmetab grundet isoleringens relativ høje varmekonduktivitet.
Metoden bygger på at måle medierørs- og kapperørstemperaturen sammen med den varmeflux, der strømmer gennem kapperøret.
De indledende laboratoriemålinger, der skulle validere metoden i forhold til måling på et rør med kendt varmekonduktivitet, gav ikke umiddelbart valide resultater, og der er derfor ikke udført målinger on-site, da det ikke ville give mening at udføre dem så længe metoden ikke er trimmet ind i laboratoriet til at give det resultat, som forventes.
En on-site-måling vil i alle tilfælde kun give to målepunkter fra frem- og returløbsrørene, hvor en laboratoriemåling altid giver tre målepunkter pr. rør til efterfølgende lineær regression af resultatet, og metoden vil derfor være forbundet med langt større usikkerhed.ke vandindhold i isoleringen, der blev fundet ved traditionel udsavning af røret i stykker på 15 cm til vejning og udtørring, indtil vægten var konstant og dermed bestemme fugtindholdet som g/m.
F&U Konto Rapport Nr: 2017-05
Involverede parter: Teknologisk Institut og Affaldvarme Aarhus og Fjernvarme Fyn
Udarbejdet af: Niels Winther
Tidsramme: 2017-2018
Søgeord: Fugt, Isolering, On-site, Varmekonduktivitet, Kapperør

Jens Christian Nielsen
Varmepumper
Overskudsvarme
Distribution
LER/GIS
Mobil: +45 20 54 54 73
E-mail: jcn@danskfjernvarme.dk