Små brugsvandsvekslere til lavtemperatur og uden legionellaproblemer
F&U-rapport 2016-01: Projektet har til formål at vise, hvordan man ved lavtemperatur kan anvende små varmevekslere og undgå legionella ved fremløbstemperaturer ned til 55 °C.
Ved en fjernvarmefremløbstemperatur på max 60 grader C eller derunder sker der ikke en stigning inde i veksleren efter standsning af tapningen der vil kunne gøre at veksleren desinficeres. Det vi sige at temperaturen kortvarigt stiger til over 60 grader C.
Som en sammenfattet vurdering af målingerne er denne, at temperaturen i koblingsledningerne til tapstedet faldet til et niveau svarende til rumtemperaturen (ca. 20 gr. C) relativt hurtigt efter tapningen eller en periode der svarer til ca. 30 – 45 minutter.
Dette svarer til hvad der også vil forekomme i koblingsledningerne større brugsvandsinstallationer med stigstrenge og fordelingsledninger frem til fordelerrør placeret fx i en skakt, og derfra koblingsledninger ud til de enkelte tapsteder.
Resultaterne i forbindelse med målingerne var ikke helt som forventet. Overordnet set var der ingen betydelig sammenhæng mellem driftstemperaturer ( 45 og 55 grader C) og niveauer af dyrkbare Legionella.
Dels var der anlæg hvor der slet ikke blev påvist legionella ved dyrkning, dels var der anlæg hvor der ikke var en konstant påviselig forskel i niveauerne af legionella mellem vand ved 45 grader C og 55 grader C. Det vil sige, at der er andre forhold (ukendte) end temperaturniveauet der har gjort sig gældende for at Legionella kunne/ikke kunne etablere sig.
Prøveudtagene var opdelt i A og B prøver, hvor A prøver er prøver hvor det første vand udtages til prøve, og B prøver er vand hvor der først er aftappet i ca. 1 minut, hvorefter prøven udtages. Der kunne konstateres større mængder legionella i A prøverne (over grænseværdier fra SSI), men langt færre i B prøverne (under grænseværdierne fra SSI). Dette understreger vigtigheden af at have et godt flow i systemet og at denne faktor nok er mindste lige så vigtig som at have høje temperaturer på brugsvandet.

Mette Louise Wätzold Bjørnlund
Dansk Fjernvarmes Handelsselskab
Beredskab
Bæredygtighedskrav til biomasse
CO2-kvoter
Mobil: +45 40 13 97 08
E-mail: mbj@danskfjernvarme.dk
2016-01
Involverede parter: Teknologisk Institut, Fredericia Fjernvarme, AffaldVarme Aarhus, Albertslund Forsyning, DIN forsyning A/S, FORS, Skanderborg-Hørning Fjernvarme, Gemina Termix, Statens Serum Institut
Udarbejdet af: Leon Steen Buhl, Niels Winther, Lotte Bjerrum Friis-Holm og Morten Karstoft Rasmussen fra Teknologisk Institut
Tidsramme: Medio 2016 - december 2017
Søgeord: Testrigs, Tappeprogram, Vandstrøm, Pneumophila