Gå til hovedindhold
PtX & CCUS

Udspil: Sådan sikrer vi CO2-fangst i Danmark

Hvis Danmark skal i gang med CO2-fangst, lagring og udnyttelse af CO2, så er det oplagt at kigge mod energi- og forsyningssektoren, hvor potentialet for CO2-fangst er enormt. Dansk Fjernvarme præsenterer i et nyt udspil en række anbefalinger til at indfri sektorens store potentiale.

08. mar. 2023
Tekst af Jannick H. Buhl, jhb@danskfjernvarme.dk
20211105-ThistedKraftvarmeværk-012
 • Læs op

Indhold

  Dansk Fjernvarmes vurderer, at der i dag stadig ikke er etableret rammer og en sammenhængende regulering, som skal sikre en hurtig og effektiv implementering af CO2-fangst i den danske energi- og forsyningssektor.

  Derfor har brancheorganisationen samlet en række anbefalinger i dette samlede CCUS-udspil, som skal sikre, at CO2-udledende forsyningsselskaber kan reducere udledningerne gennem CO2-fangst, bidrage til de danske klimamål og levere biogen CO2 til grønne brændsler og negative emissioner.

  Dansk Fjernvarmes medlemskreds består blandt andet af cirka 350 fjernvarme- og kraftvarmeselskaber samt affaldsenergianlæg. Selskabernes primære fokus er at levere grøn og konkurrencedygtig fjernvarme med høj forsyningssikkerhed.

  I fremtiden skal mange af verdens fly, skibe, lastbiler og industri køre på grønne brændsler, som produceres på Power-to-X anlæg. De anlæg har brug for biogen CO2 til deres processer, hvor fjernvarmesektoren kan levere dette fra affaldsenergi- og biomasseanlæg.

  Netop affaldsenergianlæg kan bidrage med en stor del af CO2-reduktionerne ved etablering af CO2-fangst på anlæggene. Det spænder det nye lovforslag om konkurrenceudsættelse af affaldsenergikapaciteten dog ben for, da den fremsatte konkurrencemodel vil føre til stor usikkerhed blandt affaldsenergiselskaber og forhindre langsigtede investeringer.

  Udspil om CO2-fangst

  4 anbefalinger om CCUS:

  • Stop konkurrencemodellen af affaldsenergien
  • Indfør en reel negativ CO2-afgift, som tildeles gennem tilskud per ton CO2 frem for konkurrencebaserede puljer
  • Inkluder negative emissioner i EU’s kvotesystem
  • CO2-fangst skal kunne være en del af hovedaktiviteten for kommunale selskaber
  Udspil: Sådan sikrer vi CO2-fangst i Danmark

  Andre klikkede på...