Gå til hovedindhold

Formand for Dansk Fjernvarme: Prisloft er en showstopper for overskudsvarmen

Prisloftet udmøntet i praksis viser, at det i stedet begrænser udnyttelsen af overskudsvarme og stopper fjernvarmeselskaber i at udnytte overskudsvarme til at udfase fossile energikilder. Prisloftet virker ikke, skriver formand for Dansk Fjernvarme, Jesper Frost Rasmussen, i dette synspunkt, der er bragt i GridTech den 28. november 2023.

28. nov. 2023
  • Læs op

Indhold

    Til energi- og forsyningssektorens største sammenkomst, Dansk Fjernvarmes Landsmøde 2023 i slutningen af oktober, gik det ikke ubemærket hen, at fjernvarme er blevet et varmt emne.

    Ikke kun som boligopvarmning, men også som en aktiv medspiller i den grønne omstilling, i el- og varmeforsyningssikkerheden og ved sektorkobling med Power-to-X og industri.

    De seneste år har en stor del af drivkraften i sektoren været at bidrage til den grønne omstilling. Og over tid har det da også fyldt mere og mere i den offentlige debat.

    Mens fokus generelt er blevet øget på klimamålene, resulterede energikrisen sidste år i, at et nyt ord kom på dagsordenen: ”Forsyningssikkerhed”. Krig og ufred i Europa har vist hvor vigtig forsyningssikkerhed er, og hvor vigtigt det er, at Danmark selv er i stand til at håndtere sin energiforsyning.

    Så spørgsmålet er: Hvordan kan energi- og forsyningssektoren fortsat bidrage til at indfri vores danske grønne ambitioner og klimamål uden at gå på kompromis med forsyningssikkerheden.

    Det tror jeg ikke bliver uden udfordringer, og det er en vigtig debat at tage.

    Klimamål er drivkraften i fjernvarmesektoren

    I fjernvarmesektoren har både snakken – og heldigvis også indsatsen – for at indfri de fælles klimamål i lang tid været en del af drivkraften for udviklingen i fjernvarmen.

    For blot 15 år siden var andelen af vedvarende energi i fjernvarmeproduktionen på lige omkring 40 procent. I dag er mere end 76 procent af fjernvarmen grøn. Det helt store skridt blev taget, da sektoren udfasede kul på kraftværkerne, og det blev erstattet med bæredygtig biomasse.

    - Det er et nyt prisloft, der for politikerne er tænkt som et prisloft, der skal beskytte varmeforbrugerne, men ender med at gøre det diametralt modsatte.

    Jesper Frost Rasmussen, formand, Dansk Fjernvarme

    Det næste store skridt er man allerede i fuld gang med.

    En omfattende elektrificering af varmesektoren. For 5 år siden var der installeret 100 MW store eldrevne varmepumper i fjernvarmen. I år har fjernvarmen passeret 800 MW. Samtidig er der blevet investeret i mere end 1.100 MW elkedler.

    Alt i alt er det lige knap 100.000 boliger, der nu får deres bolig opvarmet med el i fjernvarmen.

    Det er godt for fjernvarmeselskabernes mulighed for at sikre en robust varmeforsyning. Det er godt for forbrugerne. Det er godt for forsyningssikkerheden i elsystemet. Og så det er godt for klimaet.

    Dertil kommer det, at fjernvarmen med sin omfattende elektrificering bliver en af Danmarks største elforbrugere og kan bidrage med at balancere og regulere elforsyningen, når der er henholdsvis for meget og for lidt el i elnettet fra vind og sol.

    Det er ikke blevet mindre relevant, efter vi har hørt udmeldingen fra vores norske naboer, der øjensynligt hellere ønsker afvikling end udvikling af vores samhandel med el på tværs af grænsen.

    Politisk prisloft på overskudsvarme virker ikke

    På grund af den grønne udvikling mod at energieffektivisere og udfase fossile energikilder har fjernvarmesektoren i flere år kæmpet for at få mulighed for at udnytte det store overskudsvarmepotentiale, der kun vokser sig større i takt med etableringen af Power-to-X og flere datacentre i Danmark.

    I 2019 landede politikerne en aftale, der fik overskriften ”Øget udnyttelse af overskudsvarme”, der netop skulle sikre, at sektoren fik udnyttet endnu mere overskudsvarme.

    - Fjernvarmepuljen er tom og lukket for i år. Der er ikke afsat nogen pulje til næste år, og det bremser alt andet lige tempoet på at få naturgassen ud af Danmark og forhaler en vigtig grøn omstilling.

    Jesper Frost Rasmussen, formand, Dansk Fjernvarme

    Men nu 4 år senere, er der så landet et nyt benspænd. Et benspænd, der ikke bare hindrer endnu mere overskudsvarme i at blive udnyttet effektivt. Men som reelt også truer gode projekter, der er i drift i at fortsætte.

    Det er et nyt prisloft, der for politikerne er tænkt som et prisloft, der skal beskytte varmeforbrugerne, men ender med at gøre det diametralt modsatte.

    Prisloftet udmøntet i praksis viser, at det i stedet begrænser udnyttelsen af overskudsvarme og stopper fjernvarmeselskaber i at udnytte overskudsvarme til at udfase fossile energikilder. Prisloftet virker ikke.

    Varmeforsyningsloven, som fjernvarmeselskaberne er underlagt, indeholder i forvejen en forbrugerbeskyttelse gennem substitutionsprincippet og projektbekendtgørelse. Den lov beskytter forbrugerne. Det gør prisloftet ikke.

    I stedet er prisloftet en showstopper for overskudsvarmen. Et prisloft er ufleksibelt, og det bibringer så meget usikkerhed om de investeringer, der skal foretages, at vi nok må se i øjnene, at der ikke bliver udnyttet mere overskudsvarme så længe, der er et prisloft – selvom det er politikernes ønske.

    Ud med naturgas – men tom pulje er stopklods

    Det skal være slut med naturgas i opvarmningen i 2030, og fjernvarmen skal være fuldt udrullet i 2028. Sidste år med energikrisen på sit højeste blev det politisk besluttet, at der skulle sættes tempo på udfasningen af naturgas, og naturgasfyr skulle konverteres til fjernvarme eller individuel varmepumpe, hvor der ikke kunne etableres fjernvarme.

    Kommunerne lavede varmeplaner, og fjernvarmeselskaberne har brugt 2023 på at følge op på varmeplanerne med projektforslag med et samlet konverteringspotentiale på 45.500 naturgasfyr. De seneste tre år er der udarbejdet og godkendt projektforslag i hundredvis, og 162.000 boliger har i dag mulighed for at sige nej tak til den sorte gas og goddag til den grønne fjernvarme.

    Men en del af konverteringspotentialet er afhængig af tilskud fra den statslige fjernvarmepulje for at være en attraktiv varmekile for forbrugere, der lige nu igen står med lave gaspriser uden det store incitament til at konvertere deres naturgasfyr til fjernvarme.

    Fjernvarmepuljen er tom og lukket for i år. Der er ikke afsat nogen pulje til næste år, og det bremser alt andet lige tempoet på at få naturgassen ud af Danmark og forhaler en vigtig grøn omstilling.

    Nu har kommuner, fjernvarmeselskaber, entreprenører, energiplanlæggere og en række andre aktører levet op til deres ansvar og lavet de projekter, sådan som regeringen og Folketinget har bedt om.

    Det er projekter, der kan reducere CO2-udslippet med 56.000 ton og dermed levere et solidt bidrag til at indfri vores klimamål og ikke mindst skabe tryghed hos boligejerne.

    Derfor: Lad os få en slutdato for, hvornår der må bruges naturgas til opvarmning, og lad os så få fyldt fjernvarmepuljen op, så sektoren kan komme i mål og levere på regeringens, kommunernes og sektorens egne løfter til de danske boligejere.

    Det vil være det ansvarlige at gøre. For fjernvarmesektoren er er klar til at være den aktive medspiller i kampen mod uafhængighed af naturgas, mål om en klimaneutral fremtid og sikre danske rumopvarmning med stabil, sikker og grøn fjernvarme.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...