Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Sektorintegration
Elmarked & Eltariffer

Skæv elafgift hæmmer fjernvarmeforbrugere i at investere i elbiler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen opfordrer til en reduceret elafgift for alt elforbrug over 4000 kWh. Det er vigtigt, for lige nu står elbilejere med fjernvarme i boligen typisk til at betale væsentlig mere for at oplade elbilen sammenlignet med et hus opvarmet med en varmepumpe, skriver analysechef i Dansk Fjernvarme, Jesper Koch, i dette debatindlæg, der har været bragt i Jyllands-Posten.

31. maj 2023
  • Læs op

Indhold

    Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggjorde i midten af maj en rapport, der kritiserer det eksisterende lademarked for eldrevne biler i Danmark. Styrelsen fremhæver blandt andet, at mange elbilejere betaler overpris på strøm.

    Den kritik rejste Dansk Fjernvarme og Eldrup-kommissionen, også kendt som bilkommissionen, for snart to år siden, men kritikken er kun blevet mere aktuel i takt med, at Danmark bevæger sig tættere på klimadelmålene, og vi står i et aktuelt behov for at udfase naturgas i boligopvarmningen og de fossile biler i garagen.

    Indtil videre er der endnu ikke sket ændringer på elafgiftsområdet for elbiler, og det er derfor langt over tid at få rodet bod på de skævvridende afgifter.

    Har du fjernvarme og elbil? Så betaler du sikkert 4.000 kroner mere om året for bilens opladning

    Dansk Fjernvarmes tænketank, Grøn Energi, gennemførte i 2021 en analyse af omkostningerne for to sammenlignelige familier med samme kørselsbehov og samme elbil. Konklusionen var, at det koster næsten 4.000 kr. mere om året at oplade elbilen for en familie med fjernvarme sammenlignet med en familie med et hus opvarmet på em eldreven varmepumpe.

    Den markante prisforskel ligger i de nuværende regler for elafgifter. Elafgiften er cirka 90 gange højere, hvis huset er opvarmet med fjernvarme end med en individuel varmepumpe. Og prisforskellen er sikkert endnu højere i dag, hvor elprisen ligger langt højere end 2021 niveauet.

    Grunden til uligevægten skyldes, at husejere med en elbil kun får adgang til den lave elafgift på 0,8 øre pr kWh ved al elforbrug over 4000 kWh årligt, hvis hjemmet i forvejen er elopvarmet med for eksempel en varmepumpe. Elafgiftsloven er skruet sammen sådan, at lovens §6 om afgiftslempelse ikke træder i kraft, hvis huset er opvarmet med andet end el, som for eksempel fjernvarme, naturgas, træpiller eller oliefyr.

    De gunstige vilkår, som skulle fremme elbilinvesteringerne i Danmark, gælder dermed ikke for de i alt 1,85 mio. boliger med fjernvarme. Det er ganske enkelt skævvridende for samfundet, at omkostninger til at lade en elbil i sit hjem afhænger af, hvilken opvarmningsform, der er i boligen. Danmark går ind i en fremtid, hvor der skal være elbiler i garagen og fjernvarme eller varmepumper i huset, derfor bør der også være ligevægt mellem incitamenterne til at investere i den grønne omstilling.

    Der bliver nødt til at ske en ændring ved den måde, elafgiften sættes i Danmark. Derfor bakker Dansk Fjernvarme op om Styrelsens første anbefaling om at omlægge elafgiften til en reduceret elafgift for alt elforbrug over 4.000 kWh for husstande med en elbil. En alternativ og mere korrekt måde vil være at måle elbilens forbrug via en bimåler i boligens el-tavle, som Grøn Energis analyse og Elbilkommissionens begge anbefaler. Uanset løsningsmetode vil det mindske uligevægten blandt husejere og øge incitamenterne til at pensionere diesel- eller benzinbilen.

    Det er godt at støtte en grøn omstilling af transport, men det bør gøres direkte, så alle får samme vilkår og muligheder for deres investering.

    Andre klikkede på...