Gå til hovedindhold

Høringssvar vedrørende Evidas metode for beregning af tariffer for brug af distributionssystemet

Dansk Fjernvarme har udarbejdet høringssvar til Evidas metode for beregning af tariffer for brug af distributionssystemet.

9. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Dansk Fjernvarme har udarbejdet høringssvar til Evidas metode for beregning af tariffer for brug af distributionssystemet. Evida vil med denne metode harmonisere gastariferingen på landsplan, introducere kapacitetsbetaling og indføre betaling for biogasproducenter.

Hovedproblemstilling

Den foreslåede tarifmetode medfører flere grundlæggende ændringer, hvoraf det er væsentligt at fremhæve, at der introduceres en forbrugsuafhængig betaling for kapacitet, at der introduceres en enkelt landsdækkende volumentarif, og at biogasproducenter skal betale for deres brug af distributionsnettet.

Konklusion

Fjernvarmebranchen er generelt på vej mod øget elektrificering og mange fjernvarmeværker reducerer i den forbindelse forbruget af gas. Dansk Fjernvarme har spurgt et bredt udsnit af vores medlemmer om Evidas foreslåede tariffer, og der er stor bekymring over, at det bliver dyrere, at have gasanlæg til at stå til rådighed med regulerbar elproduktion, der er nødvendig for at opretholde den høje elforsyningssikkerhed i Danmark.

Det bemærkes også, at de nye landsdækkende betyder, at gasforbrugere i Evida Nord A/S’ område generelt vil opleve stigende tariffer, mens gaskunder hos Evida Syd A/S og Evida Fyn A/S generelt vil opleve faldende tariffer.

Forskellen i omkostningsniveau er udtryk for en historisk forskel mellem de tre distributionsselskaber, som skyldes forskellige rammevilkår og forskellige driftsmæssige beslutninger i de tre selskaber. Ved at samle tre tarifniveauer i en ny gennemsnitlig tarif, så er det forudsigeligt, at nogen vil opleve en tarifstigning ved en sammenlægning (dem der før lå under gennemsnittet), mens andre vil opleve et fald i tariffen (dem der før lå over gennemsnittet).

Samtidig, så er det ikke indlysende, at Evida ikke kan udnytte stordriftsfordele og udbrede driftserfaringer fra Evida Nord A/S til at reducere de samlede tariffer til gavn for alle kunder. På den måde, så burde tariffen ikke kunne blive højere for en gaskunde i Evida Nord A/S. Gaskunder i Evida Fyn A/S og Evida Syd A/S burde stadig opleve (mindre) faldende tariffer som følge af en sammenlægning af de tre selskaber.

Den fremsendte tarifmetode indeholder mange ændringer og udviklingen på energimarkederne sker hurtigt og ofte i disse år. Og der er en risiko for, at i takt med at kunder afkobles fra gasnettet, at tariffen for de tilbageværende gaskunder bliver uforholdsmæssig stor; hvilket kan accelerere en beslutning om afkobling. Det vil være uhensigtsmæssigt i forhold til særlige decentrale kraftvarmeanlæg, der er vigtige i forhold til forsyningssikkerheden i Danmark. Det er i den forbindelse positivt, at alle der anvender gasnettet også bidrager til at finansiere den fortsatte drift af gasdistributionsnettet. Dansk Fjernvarme anbefaler, at udviklingen i omkostningsniveauet og kundegrundlaget følges løbende og tæt.

Kommentarer til forslagets enkeltpunkter

Som det fremgår ovenfor, så har Dansk Fjernvarme tre overordnede bemærkninger til høringssvaret:

1. Kapacitetstariffer rammer særligt spids- og reservelast, som der bliver flere og flere af. Det forværrer økonomien for disse anlæg, som i stigende grad er vigtige for elforsyningssikkerheden. De nye tariffer kan forcere afkobling og nedlukning af gasanlæg. Det er uhensigtsmæssigt når Energinet samtidig forudser betydelig mangel på regulerbar elproduktionskapacitet i den nærmeste fremtid.

2. De nye tariffer rammer geografisk skævt og det er ikke omkostningsægte, at kunder i Evida Nord A/S oplever tarifstigninger som følge af en fusion.

3. Det er vigtigt, at der også i den kommende tid er en rimelig sammenhæng mellem de samlede omkostninger og antallet af brugere af gasnettet. Tariffen må ikke stige til et urimeligt højt niveau for den enkelte på så kort tid, at det reelt ikke er muligt at vælge en alternativ energikilde.

Ud over de overordnede bemærkninger, så foreslår Dansk Fjernvarme, at Evida ændrer metoden, så det fremgår tydeligt, at det er muligt at pulje kapacitet, så f.eks. et fjernvarmeværk med flere gasfyrede anlæg kan købe en samlet kapacitet, som fordeles mellem anlæggene.

Der er mange fjernvarmeværker, der både har en gaskedel og en gasmotor, men de to anlæg kører sjældent samtidigt. Når elprisener høj, så kører gasmotoren der har samproduktion af el og varme, mens når elprisen er lav, så kører gaskedel, der alene producerer varme.

Det bemærkes, at der i forbindelse med opkrævning af Energinets kapacitetstariffer på gas er mulighed for at pulje indkøb Dansk Fjernvarme anbefaler også, at Evida ændrer metoden, så den tager hensyn til at der er tale om implementering af en meget stor ændring.

Derfor bør man reducere tillægsbetalingen til den aftagervendte systemtarif ved overskridelse af aftalt kapacitet. I den fremsendte metode, så er der en tillægsbetaling (som er et ikke omkostningsægte incitament) for overskridelser på helt ned til 10 pct.

Dette er problematisk både fordi det er vanskeligt at implementere store ændringer i driften og fordi brændværdien falder, når andelen af biogas stiger. Det anbefales, at tolerancen for overskridelser øges fra 10 pct. til 20 pct. eller at multiplikatoren reduceres fra 1,5 til 1,1 for overskridelser mellem 10 og 25 pct.

Skriv kommentar

Andre klikkede på...