Gå til hovedindhold
Sektorintegration

Fjernvarme fra rensningsanlæg på Cote d'Azur

Deltagerne i sidste workshop i ReUseHeat-projektet har oplevet, hvordan lavtemperatur-overskudsvarme fra rensningsanlæg skal udnyttes i Nice. 

15. mar. 2018
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  I Nice skal lavtemperatur-overskudsvarme fra et rensningsanlæg udnyttes ved temperaturer mellem 15 og 25 grader. Overskudsvarmen transporteres to kilometer og opgraderes i en varmepumpe til fjernvarme, fjernkøling og forbrugsvand.

  Den case handlede fjerde og sidste workshop i ReUseHeat-demonstrationsprojekterne om. Workshoppen er netop afholdt i Nice med det franske energiselskab EDF, partner i ReUseHeat-projektet, som arrangør. Deltagerne var fra blandt andet Métropole Nice Côte d’Azur, et interkommunalt område i Sydfrankrig med udgangspunkt i Nice.

  Smarte målere

  - Nice-casen tager udgangspunkt i smarte målere, der via et “dashboard”, som er en app, kan fortælle beboere, virksomheder og institutioner i området om deres vand-, el- og varmeforbrug. App’en skal have integreret overvågning af forbrug og produktion af varme, så forbrugerne nemt og hurtigt kan følge med i deres forbrug. De skal for eksempel i app’en kunne se, om de bruger for meget eller mindre varme, el eller vand i forhold til, hvad de har budgetteret med og i forhold til områdets gennemsnitlige forbrug, fortæller teknisk konsulent Alexander Boye Petersen, der var i Nice for Grøn Energi.

  Anden del af workshoppen gik til IMREDD (Mediterranean Institute for Risk, Environment and Sustainable Development). Her hørte deltagerne, hvordan et nyt område i udkanten af Nice kaldet Éco Vallée planlægger at blive Smart City med overvågning af miljø, energiforbrug, natur og transportsektor. Ved realtime-målinger af blandt andet el- og varmesystemet bliver Nice frontrunner i den grønne omstilling og regner med at integrere større andele af vedvarende energi og øge energieffektivitet.

  Se også