Brian Vad Mathiesen: Mere fjernvarme er en rigtig god idé
Op imod 75 % af danske naturgasfyr bør udskiftes med fjernvarme, siger professor Brian Vad Mathiesen til magasinet Fjernvarmen. Han efterlyser samtidig ro om rammebetingelserne.
Mere fjernvarme og en markant bedre energieffektivitet.
Sådan lyder to af hovedingredienserne i opskriften på, hvordan Danmark økonomisk- og ressourcemæssigt bedst kommer i mål med den grønne omstilling.
Faktisk bør op imod 70 % af Danmarks nettovarmebehov dækkes af fjernvarme i fremtiden. Det svarer til, at mindst 300.000 af de boliger, der i dag opvarmes med olie- og naturgasfyr, bør konvertere til grøn fjernvarme.
Det vurderer professor i energiplanlægning, Brian Vad Mathiesen. Han står, sammen med forskerkollegaer fra Aalborg Universitet, bag analysen Varmeplan Danmark 2021.
En rigtig god idé for klimaet
Står det til forskerne, skal den forstærkede danske satsning på fjernvarmen i praksis ske ved at omkring 70-75 procent af de nuværende danske naturgasfyr udskiftes med fjernvarmeinstallationer. Dertil kommer, at en del boliger med oliefyr, individuelle biobrændselsfyr og elvarme med fordel kan tilkobles fjernvarmen.
- Varmeplan Danmark 2021 viser mange ting, men overordnet er den en rute til det fremtidige energisystem, der giver et klimaneutralt Danmark baseret på 100 % vedvarende energi. Vil vi opnå det, så er mere fjernvarme og markante energibesparelser en rigtig god idé, siger Brian Vad Mathiesen i oktober-udgaven af magasinet Fjernvarmen, der officielt udkommer på tirsdag.
Analysen viser også, at evnen til at opsamle overskudsvarme bliver afgørende for, hvor meget fjernvarmen vil kunne udvikle sig.
- Det er vigtigt, at vi får udnyttet overskudsvarme via fjernvarmen. Det er der et meget stort potentiale for. Dertil kommer, at der i fremtiden kommer flere datacentre på dansk grund og at der etableres PtX-anlæg. Begge med overskudsvarme, fjernvarmen kan bruge. Jo mere overskudsvarme, vi kan udnytte, jo mere fjernvarme har vi behov for, vurderer Brian Vad Mathiesen.
Ro på – og fuld fart frem
Der er ifølge Brian Vad Mathiesen rigtig gode muligheder for at opfylde Varmeplan Danmark 2021 med det udgangspunkt vi har lige nu.
- Langt henad vejen har vi fornuftige rammer om den danske fjernvarme, eksempelvis med den aftale om overskudsvarme der kom i september. Vi kunne godt bruge bedre betingelser for geotermi, men ellers er vi i store træk klar i affyringsrampen, siger Brian Vad Mathiesen.
Han opfordrer derfor til, at der nu indfinder sig en arbejdsro:
- Hvis vi nu gerne ville forhindre den gode udvikling, så skal vi endelig blive ved med at diskutere rammebetingelserne igen og igen. Så sker der nemlig intet, for så er der ingen der tør investere. Med andre ord: Vi skal bruge ro og lade fjernvarmen indfri sit potentiale i samspil med de andre dele af energisektoren og samfundet, siger han.
Derudover er det ifølge energiprofessoren vigtigt at kommunerne sætter turbo på planlægningsarbejdet.
- Alle 98 kommuner skal lave opdaterede, strategiske energiplaner. Helst inden for et år. I Varmeplan Danmark 2021 bringer vi forskellige bud på Danmarkskort, der ud fra vores modeller peger på, hvor det er god idé at udrulle fjernvarme og hvor det vil være fornuftigt at placere PtX-anlæg og datacentre. Men den helt konkrete planlægning fra hus til hus finder jo sted i kommunerne. De planer bør rumme nogle klare signaler. Vi skal eksempelvis ikke have de individuelle varmepumper ind i de nuværende naturgasområder, hvis der er en bedre mulighed i form af fjernvarme, mener Brian Vad Mathiesen.