Gå til hovedindhold
Konverteringer

Fjernvarme udfaser gas i store bundter

For første gang har vi set en reduktion i antallet af boliger opvarmet med naturgas. Fjernvarmen tager over, og vi er klar til at give langt flere kunder en grøn fremtid, lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har haft foretræde i Folketinget.

10. dec. 2021
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Kurven er knækket. Det seneste år er der for første gang  sket en reduktion i antallet af boliger, der er opvarmet med naturgas. Men det er en beskeden nedgang, der betyder at vi i 2021 har omkring 1000 boliger færre end i 2021 der opvarmes med naturgas. Så på trods af  snart mange års indsats og ikke mindst politiske ambitioner om at udfase den fossile gas, er vi stadig meget langt fra målet.

    En stille revolution

    Den gode nyhed er imidlertid at der nu sker et stort ryk for boligejere, der siger farvel til gassen og goddag til fjernvarme. Og vi er klar til at give langt flere boligejere en grøn fremtid med fjernvarme, lyder det fra Nicolai Kipp der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, og som netop har haft foretræde for Folketingets udvalg for Klima, Energi og Forsyning.

    - Det er en stille revolution vi er vidne til som der foregår ude på villavejene, hvor vi for første gang oplever en reduktion i antallet af boliger opvarmet med den fossile naturgas. Samtidig oplever vi en markant øget interesse for at få grøn fjernvarme, siger Nicolai Kipp, der fortsætter:

    - Alene i 2021 har vi noteret, at der er ikke mindre end 98 nye områder, hvor fjernvarmen udvider. Det er projekter, der vil omstille i alt cirka 50.000 boliger til grøn fjernvarme.

    I dag er der cirka 400.000 boliger, der opvarmes med gas og i det lys kan man måske godt blive deprimeret med tanke på, at det først er nu vi oplever en reduktion i antallet. Men, lyder det fra Dansk Fjernvarme, det er der ingen grund til. Netop konverteringer fra gas til fjernvarme er en af de lavthængende frugter, vi bør plukke først.

    En af fjernvarmens forcer er, foruden at vi kan levere grøn, støjsvag og komfortvenlig varme, at vi kan omstille gasområder i store bundter. Nu er der nye 50.000 grønne boliger på vej. Men vi kan i virkeligheden nå langt, langt længere, hvis vi vil, siger Nicolai Kipp.

    Målret tilskud til udfasning af sort energi

    En af fjernvarmeselskabernes bekymringer er, at der gives økonomisk tilskud til små varmepumper i områder, hvor al fornuft tilsiger, at der bør være grøn fjernvarme. Dermed udhules muligheden for at sikre sund økonomi for fjernvarmen og muligheden for at omstille i store bundter til en støjsvag, grøn opvarmning.

    - Vi når ikke i mål med den grønne omstilling, hvis vi bliver ved med udhule fjernvarmeområder med små varmepumper på tilskud. Vi skal bruge mange flere små varmepumper, det skal ikke være i byerne, siger Nicolai Kipp, der fortsætter:

    - Derfor var vores budskab under foretrædet, at hvis man politisk ønsker at give tilskud til udfasning af fossil boligopvarmning, så giv tilskuddet til de boligejere i landdistrikterne, der i dag har et oliefyr. Analyser viser, at det er der, der er størst behov og når vi samtidig holder mulighederne åbne for, at fjernvarmen kan omstillet store boligområder på en gang, så anbefaler vi det, og det er jeg rigtig glad for, at Folketingets klimaudvalg var lydhøre overfor.

    Podcast om Varmeplan Danmark 2021

    Podcasten Fjernvarmen er netop nu klar med den seneste udgave, hvor der er fokus på Varmeplan Danmark 2021 fra Aalborg Universitet. Analysen viser blandt andet, hvor og hvor mange danske boliger, der skal konverteres til fjernvarme. 

    Professor Henrik Poulsen forklarer, hvorfor fjernvarmen har en stor rolle at spille for at bringe Danmark i mål med den grønne omstilling. Forskerne fra Aalborg Universitet peger bl.a. på, at mindst 300.000 boliger skal skifte naturgasfyret eller oliefyret ud med fjernvarme.

     

    FAKTA

    Her kommer varmen fra

    Fra Folketingets udvalg var der blandt andet interesse omkring, hvilke teknologier fjernvarmeselskaberne investerer i i dag. Bliver de ved med at investere i grønne løsninger, ville udvalget vide.

    - Fjernvarmeselskaberne investerer i vid udstrækning efter de vilkår som folketinget udstikker for dem. I dag er der for langt de fleste fjernvarmeselskaber bedst økonomi og mening i at investere i store kollektive varmepumper. Vi er i fuld gang med at sætte strøm til boligopvarmningen og vi kan heldigvis gøre det klogt, sådan at vi bruger strøm når solen skinner og vinden blæser, lyder det fra Nicolai Kipp.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...