Gå til hovedindhold
Konverteringer

Mindst 300.000 boliger med sort varme skal have grøn fjernvarme

Det skal være slut med fossil boligopvarmning. Ny analyse viser for første gang, hvor mange boliger, der bør skifte fra olie eller naturgas til grøn fjernvarme. Dansk Fjernvarme kalder analysen for opsigtsvækkende.

8. okt. 2021
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    I en omfattende analyse har forskere fra Aalborg Universitet for første gang foretaget en konkret screening, hvor boliger med olie- og naturgasfyr ligger i landet. Og mindst lige så vigtigt, har de analyseret, hvad den enkelte boligejers grønne alternativ bør være.

    I alt anbefaler analysen, Varmeplan Danmark 2021, at mindst 300.000 boliger, der i dag opvarmes med olie- eller naturgas, i fremtiden bør få grøn fjernvarme.

    - Vi skal i mål med den grønne omstilling og med at indfri vores klimamål. Der har vi brug for fjernvarmen, og vi har brug for langt mere fjernvarme. Det er hovedkonklusionen i den meget grundige rapport som forskerne fra Aalborg Universitet netop har publiceret, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme, der repræsenterer landets 370 fjernvarmeselskaber.

    Elvarme og små varmepumper vil også udskiftes til grøn fjernvarme
    I dag dækker fjernvarmen lige godt 50 procent af det samlede varmeforbrug i Danmark. Men ifølge forskerne, bør fjernvarmen fylde langt mere og helt op til 70 procent af dette samlede danske varmeforbrug.

    I rapporten anbefaler forskerne, at totalt set bør op mod en halv million boliger få fjernvarme som ikke har det i dag. Det er både boliger, der har olie- og naturgasfyr, men også boliger, der i dag opvarmes med elvarme, små varmepumper, træpiller eller lignende.

    - Fjernvarmen er rygraden i vores energisystem. Fjernvarmens mange rør under jorden kan lagre energien fra sol og vind og dermed reducere behovet for ny og dyr energiproduktion og elkabler. Vi kan bruge strøm fra vindmøllerne til varmeproduktion, når vinden blæser og fordi varmerørene fungerer som buffer, kan vi spare varmen op til tidspunkter, hvornår vinden ikke blæser. Sådan udnytter vi de forskellige teknologiers styrker og det er grøn fornuft, siger Kim Mortensen, der fortsætter:

    - Jeg synes det er et stærkt og fagligt solidt arbejde, som Aalborg Universitet har lagt frem. Og så er det spændende, at de også har foretaget konkrete analyser i byer, der i dag fortsat har en overvægt af boliger, der opvarmes med fossil energi. Her har vi et stort arbejde foran os, som vi heldigvis med Aalborg Universitets grundige arbejde, nu har bedre forudsætninger for at gå til.

    Du kan downloade såvel hovedrapporten som baggrundsrapporten fra Aalborg Universitet forneden:

    Varmeplan Danmark 2021 - Hovedrapport
    Varmeplan Danmark 2021 - Baggrundsrapport.

    Se også