Affaldsafbrænding kan være klimavenligt
DTU-forsker slår fast, at import og afbrænding af affald giver god mening rent klimamæssigt – og så styrker det både forsyningssikkerhed og forbrugerpriser, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
Danske forbrændingsanlæg modtager og afbrænder hvert år mange tons affald fra blandt England, Tyskland og Irland. Afbrændingen giver masser af god varme i radiatorerne hos mange danskere i form af fjernvarme.
Og det giver faktisk god mening med både import og afbrænding i et klimamæssigt perspektiv, siger DTU-forsker i et interview med Jyllands-Posten – selv om bl.a. klimaminister Dan Jørgensen tidligere har kaldt importen og afbrændingen for ”tudetosset”.
Det er professor i energisystemer ved DTU, Marie Münster, der forklarer og forsvarer afbrændingen med, at det handler om, at den alternative brug af affaldet i eksportlandet falder, og at afbrændingen i Danmark fortrænger fx fossil energi.
- Så længe den alternative behandling er, at det bliver smidt på en losseplads uden effektiv opsamling og anvendelse af metangassen, som det sker i dag, så er det positivt, at det behandles på en anden vis i Danmark. Og hvis alternativet i en dansk kontekst er, at man bruger mindre fossilt brændsel, så er det også positivt set fra et dansk klimaperspektiv, siger Marie Münster til Jyllands-Posten.
CCS kan forlænge afbrændingen
Rent politisk er der i Danmark pres på for at nedtrappe og helt stoppe både med import af affald og afbrænding af affald. Men Marie Münster henviser til en analyse, som hun selv var med til at skrive i 2018, hvor det blev pointeret, at import af affald til afbrænding frem til mindst 2030 ville give mening.
Nu siger hun til Jyllands-Posten at tidsperspektivet kan forlænges yderligere med CCS – indsamling og deponering af CO2.
- Hvis CCS implementeres i forbrændingsanlæggene, er der ikke nødvendigvis en udledning af CO2, og så kan det give mening at fortsætte importen af affald efter 2030. Det kommer dog hele tiden an på, hvilken energi man fortrænger, og hvordan affaldet ellers bliver behandlet, siger Marie Münster til Jyllands-Posten.
Import er også godt for forsyningssikkerheden og forbrugerpriserne
Dansk Fjernvarme peger på, at affaldsimport fra de øvrige lande i Europa ikke alene er godt for klimaet, men at det også medvirker til at styrke forsyningssikkerheden og sikrer lavere varmepriser til forbrugerne.
- Import af affald er også med til at forbedre vores forsyningssikkerhed. Når vi skal udfase russisk gas og andre fossile brændsler, vil en fortsat en fortsat energiudnyttelse af importeret affald kunne yde et stort bidrag til at sikre forsyningssikkerheden på både el og varme, siger økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme, Michael Fibiger, og tilføjer:
- Og så er det også meget bedre for forbrugerpriserne, når der er fuld kapacitetsudnyttelse på danske affaldsenergianlæg, som er blandt de allerbilligste måder at lave fjernvarme på.
- Så hvis der skulle være politikere, som om kort tid går til valg på forbedringer af klima, forsyningssikkerhed og forbrugerpriser, vil det være oplagt at bakke det op med forslag om, at vi fremover skal have fuld kapacitetsudnyttelse af de danske affaldsenergianlæg, slutter Michael Fibiger.
Skriv kommentar