Der er en ændring i forhold til el-deklaration
Fjernvarmeselskaber skal være opmærksomme på, at Energinets deklaration for el anvendt til varmeproduktion er ændret i forhold til fjernvarmedeklarationen.
Der er en ændring i forhold til hvilken el-deklaration der kan anvendes til beregning af fjernvarmedeklarationen, når man anvender el til fjernvarmeproduktion.
Dansk Fjernvarme har haft en dialog med Energistyrelsen, som præciserer, at det er valgfrit om man vil benytte Energinets el-miljødeklaration eller deres generelle el-deklaration.
Baggrund
Alle fjernvarmeselskaber skal udarbejde en fjernvarmedeklaration til deres kunder. Deklarationen vedlægges års- og flytteopgørelser, og det anbefales, at deklarationen desuden lægges på selskabets hjemmeside.
Reglerne bygger på et EU-direktiv om forbrugerinformation og er implementeret med Bekendtgørelse 734 af 23.5.2022 - Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningspligter over for slutkunder og slutbrugere om energiforbrug og fakturering m.v.
Reglerne trådte i kraft fra 1. juli 2022.
Fjernvarmedeklarationen skal indeholde fire punkter og oplysninger om:
- Andel vedvarende energi
- Brændselsfordeling
- Miljødeklaration af emissioner
- Som noget nyt fra 1. januar 2023 også rangering af CO2-udledningen jf. Energistyrelsens rangeringsmodel. Denne skal offentliggøres online
Til brug for beregningen af fjernvarmedeklarationen anvendes bl.a. emissionsfaktorer fra DCE, og en el-deklaration fra Energinet.
El-deklarationen er nødvendig for de mange fjernvarmeselskaber, der producerer fjernvarme med bl.a. elkedler eller eldrevne varmepumper.
Udfordring med anvendelse af Energinet generelle el-deklaration
Energinet udarbejder en årlig El-miljødeklaration for elforbruget baseret på den fysiske elproduktion og elforbrug i Danmark - korrigeret for import/eksport. Desuden udarbejder Energinet en generel el-deklaration til markedsaktører, som tager højde for handel med oprindelsesgarantier for el.
EU-reglerne om forbrugerinformation tager udgangspunkt i den markedsbaserede generelle el-deklaration, da der korrigeres for salg af oprindelsesgarantier. Imidlertid er fjernvarmesektoren i Danmark afskåret fra at købe oprindelsesgarantier for deres elforbrug med baggrund i beslutning fra Forsyningstilsynet.
El-miljødeklarationen er derfor mest retvisende, når fjernvarmeselskaber ikke kan købe oprindelsesgarantier.
Energistyrelsen vurderer, at fjernvarmeselskaber kan vælge imellem at anvende El-miljødeklarationen eller den generelle el-deklaration fra Energinet.
Det skal fremgå af fjernvarmedeklarationen, hvilken el-deklaration, der anvendes.
El-miljødeklarationen fra Energinet kan findes på link: https://energinet.dk/El/Gron-el/Deklarationer. Her findes den seneste version fra 2021.
Fjernvarmen anvender 200%-metoden til fordeling af emissioner. Fjernvarmesektoren anvender opgørelsen fra Energinet efter 200%-metoden, da det angår emissionsfordeling ved kraftvarme, hvor der regnes med 200% varmevirkningsgrad. Se tabellen herunder fra Energinets Miljøredegørelse 2021, side 13.
Ved beregning af CO2-rangeringen og andel vedvarende energi vil det have stor betydning, hvilken el-deklaration fra Energinet, der anvendes når fjernvarmen kommer fra elkedler eller varmepumper. Dansk Fjernvarme anbefaler derfor at anvende Miljødeklarationen fra Energinet og angive dette på fjernvarmedeklarationen som beregningsgrundlag.