Endnu flere forbrugere skal på fjernvarmen i Mørkøv
På opfordring fra Holbæk Kommune har Mørkøv Varmeværk igangsat et projekt, som skal konvertere 160 lokale forbrugere til fjernvarme på to år. Et lavt tilslutningsbidrag gør fjernvarmen i byen attraktiv, men projektet kan blive sænket af ressourcemangel og lange behandlingstider.
Et nyt konverteringsprojekt og fortætning af det eksisterende fjernvarmeområde skal hjælpe endnu flere forbrugere i Mørkøv med at komme over på fjernvarmen.
Sådan lyder Mørkøv Varmeværks planer for de kommende par år. Varmeværket, som producerer mellem 70 og 80 procent af fjernvarmen på strøm og biomasse, ligger i en lille stationsby i Holbæk Kommune - den kommune i Danmark med flest gasopvarmede husstande.
Og selvom de 160 forbrugere, som Mørkøv Varmeværk ifølge driftsleder Alex Christensen forventer at få med på fjernvarmen, ikke kommer til at gøre udslaget i hele kommunen, er det alligevel et væsentligt bidrag fra et værk med godt 500 forbrugere i dag.
Under alle omstændigheder gælder det i Holbæk om at komme af med al den naturgas, man kan, og derfor er det kommende konverteringsarbejde i Mørkøv netop også på kommunens egen opfordring, forklarer Alex Christensen:
- En god del af Mørkøv by har stadig gas som opvarmningskilde, og det er nogle af dem, vi skal konvertere. Holbæk Kommune vedtog for godt et halvt år siden, at de ville af med gassen i hele kommunen og henvendte sig til os på baggrund af deres varmeplan. De havde selv lavet en undersøgelse og kunne se, at man med fordel kunne konvertere nogle gaskunder i vores område, forklarer driftslederen og fortsætter:
- Det bad de så os om at få gjort hurtigst muligt, så det er vi nu gået i gang med. Potentielt kan vi konvertere i omegnen af 80 forbrugere, hvis 65 procent takker ja til fjernvarme – og det mener vi bestemt er realistisk. Derudover kan vi fortætne vores eksisterende ledningsnet med cirka 80 yderligere forbrugere.
Alex Christensen forklarer, at en stor del af de forbrugere, som vil blive tilbudt fjernvarme, i dag har installeret ældre varmepumper. Om der kommer flere med end de forventede 65 procent vil derfor afhænge af strømprisernes udvikling, mener han.
Det er dog umiddelbart forventningen – for særligt efter at Mørkøv Varmeværk er begyndt at tilbyde udleje af fjernvarmeunits, overvejer endnu flere at skifte til den lokale fjernvarme. Det ændrer dog ikke på, at 100 procent tilslutning i konverteringsområdet bliver svært at opnå i den nærmeste fremtid. En stor del af forbrugerne har nemlig investeret i nyere varmepumper og pillefyr.
Ressourcemangel kan forsinke projektet
Lykkes det for Mørkøv Varmeværk at få konverteret de områder, man forventer, vil 80 procent af byen fremover være dækket af fjernvarme. Og bor man i det nye fjernvarmeområde, kan man glæde sig over, at Mørkøv Varmeværk sigter efter at påbegynde gravearbejdet allerede i september – vel at mærke hvis projektet godkendes i Holbæk Kommune.
- Så snart kommunen har sagt ja, holder vi et stormøde i byen, hvor folk vil skulle tilmelde sig bindende. Og det kan også være, at området udvides, for flere veje, som ikke var med i det oprindelige projektforslag, har kontaktet os og har indsamlet tilmeldinger på egen hånd, fortæller Alex Christensen og giver en tidshorisont, som dog har et væsentligt ’men’:
- Jeg forventer, at en god del kommer med indenfor det nye varmeår, og alle skulle gerne være med indenfor to år. Min smed har købt lidt rør ind i forvejen, men der er nogle af materialerne, som han ikke rigtig kan skaffe.
Også i Mørkøv mærker man altså den ressourcemangel, som flere af landets fjernvarmeselskaber og hele anlægsbranchen oplever lige nu. At Alex Christensen allerede nu ved, at det bliver et problem at skaffe ressourcer til de kommende fjernvarmekonverteringer betyder derfor, at man må tilgå projektet på en lidt utraditionel måde:
- Vi er nødt til at se på, hvad vi egentlig kan skaffe, og så planlægge udførslen af projektet ud fra det. Hvis man forestiller sig en lille vej, som ikke skal bruge så store rør, og det er dem, man kan skaffe, må vi jo så starte der, siger driftslederen.
Tilskudsordninger og godkendelsesproces udgør store barrierer
Ressourcemangel er dog ikke den eneste barriere, han ser for fjernvarmens udbredelse i Mørkøv. Særligt i projektets indledning var varmeværket bekymrede for, at fjernvarmegrundlaget skulle blive udhulet af varmepumper, men driftslederen ser også med undren på den måde, energistyrelsen vælger at gøre forskel i støtten til alternativer til fossil opvarmning.
- De sætter mange hindringer for os, og alt det, vi skal påvise i forbindelse med konverteringsprojekter, udgør en stor hurdle. Den største udfordring var dog, at man fjernede tilslutningspligten. Den kunne man i bagklogskabens lys have beholdt, for det er en stor barriere, at folk selv skal tage stilling til så mange muligheder, mener Alex Christensen og uddyber:
- De fleste privatpersoner er ikke kvalificeret til at vurdere hvilken opvarmningsform, der er den bedste for samfundet. Jeg mener virkelig, at der er mange fælder derude, hvor folk kan blive snydt og kan vælge den forkerte løsning, fordi det er et frit marked, lyder driftslederens argument.
I det hele taget oplever han, at det er meget tungt lovgivningsmæssigt at arbejde med konverteringsprojekter. Derudover pointerer han, at man allerede kunne have påbegyndt arbejdet på konverteringsprojektet for et par måneder siden, hvis man ikke skulle igennem den langsommelige godkendelsesproces – og det på trods af, at Holbæk Kommune har været hurtige til at godkende.
Lav tilslutningspris gør fjernvarmen mere konkurrencedygtig
For at gøre fjernvarmen så attraktiv som muligt, har Mørkøv Varmeværk valgt at fastsætte en lav indledende tilslutningspris på 15.000 kroner. Målet er, at få så mange som muligt med på fjernvarmen fra start – og særligt tvivlerne, forklarer Alex Christensen.
- Vi er nødt til at have en mere konkurrencedygtig pris, som også kan slå varmepumperne. På den her måde laver vi et kanontilbud, og jeg tænker, at vi har ramt det rigtige ved at vælge den lave pris, siger driftslederen.
Skriv kommentar