Gå til hovedindhold
Sektorintegration

Høje-Taastrup: Endnu et datacenter skal levere overskudsvarme

En ny aftale mellem Høje Taastrup Fjernvarme og GlobalConnect, som har et stort datacenter i området, skal fra 2023 levere overskudsvarme ud på fjernvarmenettet. Det bliver det andet datacenter, som leverer fjernvarme til Høje-Taastrup, og der er kun udsigt til mere datacenter-varme i fremtiden.

22. feb. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Siden efteråret 2020 har Høje Taastrup Fjernvarme omsat overskudsvarme fra Nordeas datacenter til grøn fjernvarme. Det bliver fra 2023 suppleret med et nyt varmepumpeanlæg, som skal installeres i en eksisterende spidslastcentral ved siden af  GlobalConnects lokale datacenter på Hørskætten.

    Anlægget får dobbelt så stor kapacitet som det hos Nordea - Den varmepumpe, som skal omdanne overskudsvarmen til fjernvarme, kan nemlig dække et varmeforbrug, som svarer til cirka 1.500 husstande.

    Fjernvarmeselskabets og GlobalConnects samarbejdsaftale lyder på, at Høje Taastrup Fjernvarme tager sig af investeringen på cirka 27 mio. kroner, hvorefter GlobalConnect leverer overskudsvarmen gratis. Direktør for Høje Taastrup Fjernvarme, Astrid Birnbaum, beskriver aftalen som en bæredygtig investering i endnu en lokal energikilde.

    - Aftalen med GlobalConnect er kommet i stand, fordi de selvfølgelig også ønsker at bidrage til den grønne omstilling. De har et produkt i form af overskudsvarme fra deres servere, som skal køles ned, og så var det jo oplagt at opstarte et samarbejde. Vi får varme fra dem, og de sparer penge på den el, som ellers skulle have kølet datacenteret ned, forklarer hun og fortsætter:

    - I det hele taget opsøger vi aktivt muligheder for at få overskudsvarme fra datacentre. Aftalen med GlobalConnect er vores andet datacenter – selvom der kun er en håndfuld fjernvarmeselskaber, som udnytter overskudsvarme fra datacentre.

    Vil udnytte lokale ressourcer

    Med overskudsvarme fra GlobalConnects datacenter er cirka 15 procent af Høje Taastrup Fjernvarmes varmeproduktion nu baseret på lokale produktionsanlæg i form af store varmepumper. Udover de to datacentre udnytter man nemlig blandt andet også energi fra det lokale grundvand i en stor vand-til-vand varmepumpe.

    Alt sammen en del af en målrettet strategi om at producere bæredygtig fjernvarme og udnytte de energiressourcer og varmekilder, som findes i lokalområdet.

    - Fjernvarmesystemet jo netop genialt, fordi det kan udnytte overskudsvarme, spildvarme og mange flere former for ressourcer. Vi vil gerne samarbejde med erhvervslivet i Høje-Taastrup, og de vil også gerne samarbejde med os. Det taler også direkte ind i vores kommunes mål om at samarbejde med erhvervslivet i den grønne omstilling, forklarer Astrid Birnbaum.

    Mere datacenter-varme på vej

    Med to vellykkede aftaler i hus, skulle man tro, at der var tid til at læne sig tilbage i stolen og nyde overskudsvarmen. Men det er langt fra tilfældet i Høje-Taastrup. Lige nu er der nemlig to store datacentre mere på vej i kommunen, fortæller Astrid Birnbaum:

    - De kommer til at kunne levere så meget overskudsvarme, at vi ikke selv kan udnytte det. Der er tale om hele 50 MW, og vi forventer derfor, at VEKS, som vi distribuerer varme fra, vil gå ind i et samarbejde med dem. Dermed modtager vi en del af overskudsvarmen, da vi er i distributionsnettet, fortæller hun.

    Datacentre bør kigge mere på sektorkobling

    At samarbejde med hele to forskellige datacentre er ikke noget, de fleste fjernvarmeforsyninger i landet kan bryste sig af. Men Astrid Birnbaum er ikke i tvivl om, hvorfor det går så godt med at tiltrække datacentrene i Høje-Taastrup:

    - For det første mener jeg, at vi har succes med at samarbejde, fordi vi aktivt opsøger mulighederne. For det andet ligger datacentrene også et sted, hvor der er gode eltilslutningsmuligheder, og hvor det logistisk er muligt at overtage overskudsvarmen, forklarer hun.

    Direktøren mener i det hele taget, at det er vigtigt, at datacentre over hele landet begynder at kigge på sektorkobling, når de vælger deres lokalitet. Har de mulighed for at bidrage med eksempelvis overskudsvarme til området, bør det klart spille ind i deres beslutning om, hvor de placerer sig.

    - Det skubber Høje-Taastrup Kommune også på for, da de stiller krav i lokalplanen til, at datacentre kigger ind i muligheder for at komme af med deres overskudsvarme. Men udnyttelsen af varmen kræver selvfølgelig også, at fjernvarmeselskaber går ind i samarbejder, understreger Astrid Birnbaum.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...