Gå til hovedindhold
Konverteringer

Mindst 1.700 boliger får tilbudt fjernvarme i Ishøj

Fem store naturgasområder i Ishøj Kommune kan se frem til snart at få tilbuddet om fjernvarme fra kommunens fjernvarmeselskab. Byrådet har nemlig sat gang i processen med at godkende en plan for udrulning til over 1.700 boliger inden for seks år. Og der kan være endnu flere på vej.

27. jun. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Boligejere med naturgasfyr i Ishøj kan så småt begynde at glæde sig til august.

    Til den tid får de nemlig endelig lidt mere vished omkring, hvornår de har udsigt til at blive tilsluttet det kommunale fjernvarmenet hos Ishøj Varmeværk. Det skriver Ishøj Kommune i en pressemeddelelse.

    At man godt kan være spændt, hvis man opvarmer sin bolig med naturgas, skyldes at Ishøj Byråd for nylig satte gang i processen med at godkende en plan for udrulning af fjernvarme til 1.735 boliger. Boligerne ligger i flere af de store områder i kommunen, som i dag har naturgas og altså med fordel hurtigst muligt kan skifte til fjernvarme.

    Sammen med pressemeddelelsen har Ishøj Kommune udsendt et kort over de 5 områder, der er på tale. Dermed er der allerede nu mulighed for at se, om man kan se frem til at få udskiftet naturgasfyret.

    Hvornår det bliver, må man dog vente lidt endnu med at få at vide. Det er nemlig ikke besluttet, i hvilken rækkefølge udrulningen vil foregå.

    Vurderingen af rækkefølgen tager blandt andet udgangspunkt i, hvor mange der tilmelder sig på forhånd i de respektive områder. Dermed er det altså om at være hurtig på aftrækkeren, når Ishøj Varmeværk åbner op for tilmelding.

    Det er allerede fastlagt, at gravearbejdet i projektet starter op i 2023. Og tidsplanen siger foreløbigt, at man er færdige om højst seks år.

    - Vi har forståelse for, at boligejerne gerne vil have, at der kommer fart på udrulningen af fjernvarmen i Ishøj. Derfor gør vi også, hvad vi kan for at få aftaler i hus med entreprenører, som skal stå for gravearbejdet, siger formand for Klima- og Miljøudvalget, Kalbiye Yüksel, og fortsætter:

    - Udfordringen er bare, at Ishøj ikke er den eneste kommune, som går i gang med udrulningen. Derfor er der stor efterspørgsel på arbejdskraft. Men vi bestræber os på at gøre det så hurtigt som muligt og forventer, at det kan gøres inden for 5-6 år.

    Hele kommunen kan potentielt dækkes af fjernvarme

    I tillæg til de 1.735 boliger er Ishøj Kommune og Ishøj Varmeværk også i gang med at undersøge mulighederne for at udrulle fjernvarme til Ishøjs tre landsbyer, hvor man i dag opvarmer boligerne med naturgas, olie, træpiller og varmepumper.

    Og ifølge Ishøj Varmeværks driftsleder, Kim Larsen, er der gode udsigter, hvis man bor i landsbyerne Torslunde, Ishøj Landsby eller Tranegilde.

    - Lige nu er kommunen i gang med en screening af de tre områder og regner med at give dem besked inden nytår. Vi kommer til at kunne dække hele kommunen med fjernvarme og udfase al naturgas, hvis de tre små projekter kommer med – og det ser der ud til, at der er gode muligheder for, siger han.

    Driftslederen forklarer, at man regner med en høj tilslutningsprocent blandt de potentielle nye fjernvarmekunder i Ishøj – særligt fordi efterspørgslen er så høj i øjeblikket. Og selvom han ikke er sikker på, at alle kan vente på fjernvarmen og derfor i stedet vælger en varmepumpe, er han alligevel positivt stemt:

    - Det er op til den enkelte at beslutte, så for vores vedkommende kan vi bare håbe på, at de ikke vælger varmepumpen. Projektet viser dog klart, at fjernvarmen bedre kan betale sig prismæssigt, så jeg er fortrøstningsfuld på forbrugernes vegne, selvom prisforskellen kan være svær at kommunikere om, lyder det.

    Private forbrugere bliver en omvæltning

    Ishøj Varmeværks varmebehov på 35 MW produceres i dag hovedsageligt af tre træpillefyr. Derudover får man leveret reserve- og spidslast fra VEKS, som sandsynligvis vil skulle udvide kapaciteten med 10 MW, når de 1.700 nye forbrugere kommer på i kommunen. På den måde undgår varmeværket at etablere flere produktionsanlæg i forbindelse med konverteringerne.

    Ikke desto mindre kommer de mange nye forbrugere alligevel til at udgøre noget af en omvæltning for Ishøj Varmeværk. I dag består kundegrundlaget af 84 blokcentraler, som tilhører industri, kommunale institutioner og boligblokke. Man har dermed ikke nogen private kunder.

    - Vi leverer i dag varme til det, der svarer til 10.000 almindelige husstande. Men når vi aldrig har haft private forbrugere før, undgår vi ikke, at 1.700 nye forbrugere bliver en stor ændring i organisationen. Vi kommer til at få brug for flere hænder til at administrere dem, forklarer Kim Larsen.

    Ishøj Kommune forventer at have informationer klar efter sommerferien om, hvordan man tilmelder sig fjernvarme, og hvad det kommer til at koste.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...