Gå til hovedindhold
Konverteringer

Nyborg Forsyning kan miste 80 procent af varmeproduktionen

Hvis Fortum (tidl. KommuneKemi) lukker som følge af skattereformen, kan Nyborg Forsyning miste størstedelen af varmeproduktionen, som er baseret på overskudsvarme fra afbrænding af farligt affald. Skulle det ske, har man dog forsyningssikkerheden på plads og kig på alternative produktionsformer.

5. maj 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Regeringens udspil til den grønne skattereform, som vil hæve afgiften på CO2-udledning markant, kan vise sig at få fatale konsekvenser for finske Fortums afdeling i Nyborg, som afbrænder farligt affald, der ikke kan genanvendes til andre formål. Det fortalte direktør Jens Peter Rasmussen for nylig til TV2 Fyn.

    Må Fortum lukke, bliver det en stor omvæltning for byens fjernvarmeleverandør, Nyborg Forsyning, hvis produktion består af hele 80 procent overskudsvarme fra det finske energiselskabs forbrændingsanlæg.

    Håbet hos både Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), og Nyborg Forsyning hviler derfor på, at Fortum ligesom Aalborg Portland bliver en af de virksomheder, som bliver taget hensyn til i den grønne skattereform.

    Sker det ikke, må Nyborg Forsyning altså sadle helt om i deres varmeproduktion. Forbrugernes forsyningssikkerhed kan man nemlig ikke gå på kompromis med. Og det kommer man heller ikke til i dette tilfælde, slår varmechef Jimmy Jørgensen fast:

    - Man har endnu ikke set nogen danske byer stå og bundfryse, fordi fjernvarmen ikke har fundet en løsning, så det gør vi selvfølgelig. Men man kan ikke forvente, at vi baserer en lige så stor del af produktionen på overskudsvarme, understreger han.

    Han forklarer, at man kommer til at kigge sig om efter to muligheder, hvis Fortum skulle være tvunget til at lukke. Enten finder man en alternativ leverandør, eller også må man bygge sit eget produktionsanlæg.

    - Det sidste bliver nok det mest sandsynlige, tilføjer han.

    Har styr på alternativerne

    Selvom et stop for de 177.000 MWh overskudsvarme, Nyborg Forsyning får leveret fra Fortum årligt, vil udgøre en brændende platform for forsyningsselskabet, er Jimmy Jørgensen fortrøstningsfuld. Inden regeringens udspil er godkendt og trådt i kraft forventer han nemlig, at der er gået nogle år – og på den måde har man god tid til at finde alternative løsninger i Nyborg.

    - Men det vil kræve nogle ændringer, både organisatorisk og i forhold til vores indkøbsaftaler. Samtidig har vi problematikken med at bygge noget i øjeblikket, hvor byggebranchen er overophedet, forklarer han og uddyber:

    - Vores nuværende organisation er ikke struktureret ud fra en egenproduktion, så vi har ikke et vagthold, der er rustet til at håndtere det. Det er ikke nok at have fire mand, som holder øje med produktionen.

    I netop produktionen hos Nyborg Forsyning er man dækket ind med en god brændselsfleksibilitet, da man kan fyre med både flydende brændsel og naturgas, som vil kunne bruges i en overgangsperiode.

    Derefter nævner Jimmy Jørgensen varmepumper og biomasse som potentielle erstatninger for overskudsvarmen.

    - For os er det vigtigt, at varmeproduktionen skal have varme som hovedformål.

    Han regner med, at prisstandarden i Nyborg bliver holdt i ro, selv hvis man må erstatte overskudsvarmen fra Fortum.

    Mangel på overskudsvarme truer ikke fjernvarmens udbredelse

    For tiden er der i det hele taget godt gang i de bæredygtige udspil fra regeringen. Kort tid inden den grønne skattereform, meldte man nemlig ud, at Danmark senest i 2028 skal være uafhængig af naturgas.

    For fjernvarmeselskaber rundt i landet bliver det en stor opgave at skulle konvertere de mange kunder, som skal af med naturgassen. Det kræver unægtelig en større varmeproduktion, og derfor ville det ikke ligge fjernt at konkludere, at en potentiel lukning af Fortum og dermed 80 procent af varmeproduktionen må give sved på panden for Nyborg Forsyning. Det er dog imidlertid ikke tilfældet.

    - Udbredelsen af fjernvarme i Nyborg udgør en femtedel af alle dem, der har fjernvarme i forvejen. At vi udvider vores kundegrundlag er ikke afgørende, for hvis vi skulle mangle overskudsvarmen fra Fortum, skal vi under alle omstændigheder ud i store investeringer, forklarer Jimmy Jørgensen.

    I forhold til Nyborg Forsynings kommende projektforslag kan det til gengæld få betydning, fordi de pludselig vil skulle udarbejdes ud fra et helt nyt forsyningsgrundlag. Der er dog ikke nogen aktuelle planer i Nyborg om at indsende yderligere projektforslag inden for de næste år.

    Større udvidelse på vej

    Selvom det ikke er gået ubemærket hen hos forsyningsselskabets potentielle nye kunder, at Fortum kan risikere at måtte lukke, har det ikke sat en prop i den store efterspørgsel på fjernvarme i byen.

    - Der går ikke en dag, uden at kunder ringer fra eksisterende forsyningsområder, men også fra landsbyerne rundt omkring os og spørger, om de kan få fjernvarme, fortæller Jimmy Jørgensen.

    Det er der heldigvis også mange af kunderne, der kan. Lige nu har Nyborg Forsyning to større konverteringsprojekter i støbeskeen, som tilsammen udgør et varmebehovspotentiale på godt 32.000 MWh ved 90 procent tilslutning. Det svarer til i omegnen af 1.750 standardhuse.

    Det er dog de sidste store konverteringsprojekter, som umiddelbart kan betale sig i Nyborg, fortæller varmechefen:

    - Vil vi lave traditionelle projektforslag og fjernvarme, hvor man holder ledningstabet lavt og har en kort tilbagebetalingsperiode, er potentialet opbrugt, når vi har lavet de to, vi er i gang med nu, siger han.

    Skal potentialet udvides, kræver det en konverteringspulje, mener Jimmy Jørgensen.

    - Hvis man fra politisk hold ønsker at udvide fjernvarmen og er klar til at betale en yderligere omkostning, er der landsbyer, som kan komme på tale. Men det er ikke landsbyer, som er oplagte at komme ud til. Spørgsmålet er så også, hvem der skal betale for det øgede varmetab, det giver at koble flere landsbyer på, siger han.

    Skal fjernvarmen ud, må man betale prisen

    Det er ikke kun Fortum, der kan udgøre et potentielt bump på vejen mod en udfasning af naturgassen i Nyborg. Blandt andet mener Jimmy Jørgensen, at et billigere alternativ til fjernvarmen altid kan være en trussel.

    - Uhæmmet støtte til varmepumper eller uovervejede prisfald og tiltag fra regeringens side kan hurtigt komme til at påvirke udfasningen af naturgas negativt, siger han og understreger:

    - Jeg betragter ikke fjernvarmen som et monopolprodukt. Folk efterspørger det, fordi de vil have en lav pris og en høj driftsikkerhed. Den kombination skal vi holde fast i, for ellers har vi ikke nogen berettigelse.

    Den mangel på arbejdskraft og materialer, som andre i fjernvarmebranchen har udpeget som potentielle barrierer, er varmechefen til gengæld ikke så nervøs for.

    - Jeg forventer egentlig, at det retter sig, men på et nyt og højere prisniveau. Det bliver dyrere at få fjernvarmen ud, men det kan man jo ikke gøre så meget ved. Det rammer til gengæld også varmepumper og pillefyr, da det er en del af udviklingen i samfundet og en inflation, vi ikke kan ændre på, siger Jimmy Jørgensen og konkluderer:

    - I det hele taget handler det utrolig meget om penge. Skal vi udbrede fjernvarmen kommer det til at koste i form af varmetab, højere lønninger og mere arbejdskraft. Man skal så finde ud af, hvem der skal betale regningen, og her er varmeforsyningsloven klar – det må ikke være de eksisterende kunder. Så er spørgsmålet bare, om det skal være samfundet eller de nye kunder.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...