Solidarisk fjernvarme i usikre tider
VEKS gør klar til en udfordrende vinter, så 19 fjernvarmeselskaber på Vestegnen er sikret varme. I Solrød sætter man to nye varmepumper i drift trods høje elpriser. Dyr varme er bedre end ingen varme, lyder det.
Solrød Fjernvarme producerer normalt kun 15 procent af sin varme selv og får de resterende 85 procent fra VEKS.
– Vi ved ikke, hvordan forsyningssituationen vil udvikle sig hen over vinteren, og om VEKS vil være i stand til at levere den fornødne varme til os, eller der måske opstår en situation, hvor vi må klare os med mindre varme end normalt fra VEKS, siger Kaj Holm Rasmussen, driftschef hos Solrød Fjernvarme.
I en sådan mangelsituation forventer han, at en del af varmen i Solrød skal produceres på den eksisterende biogasmotor og en biogasfyret kedel. I det andet forsyningsområde, Havdrup, producerer Solrød Fjernvarme i forvejen varmen selv med solvarme og biogas og fra november 2022 med en ny varmepumpe. Der idriftsættes endnu en varmepumpe ultimo december.
Der er 2.600 kunder i Solrød og 400 kunder i Havdrup, men de to forsyningsområder er ikke koblet sammen og kan således ikke udveksle varme.
– Med varmepumperne har vi allerede taget de første skridt mod en større egenproduktion, men de to nye varmepumper skal først køres ind. Derefter kan vi forhåbentlig producere den nødvendige varme i Havdrup, men i Solrød er vi afhængige af VEKS ud over den biogasproducerede varme. Hvis der kommer til at mangle varme fra VEKS, kan vi blive nødt til at prioritere, hvem der skal have varme. Alt efter strømprisen kan det måske blive meget dyr varme, idet vi har samme tariffer i Solrød og Havdrup, men vi håber, der er varme nok til alle, siger Kaj Holm Rasmussen.
Foreløbig har Solrød Fjernvarme varslet en varmeprisstigning på 10 procent fra 2023, og på sigt overvejer fjernvarmeselskabet at blive endnu mere selvforsynende med varme.
– Vi har flere løsninger under overvejelse for at øge vores egenproduktion i Havdrup. Måske en halmkedel, måske vindmøller, der kan udnyttes af flere varmepumper. Alt efter hvor hård vinteren bliver, og alt efter om der kommer til at mangle varme, kan det påvirke vores tilskyndelse til at se efter muligheder for at blive mere selvforsynende i Solrød, siger Kaj Holm Rasmussen.
Vi ved ikke, hvordan forsyningssituationen vil udvikle sig hen over vinteren, og om VEKS vil være i stand til at levere den fornødne varme til os, eller der måske opstår en situation, hvor vi må klare os med mindre varme end normalt fra VEKS.
Prioriteret rækkefølge
VEKS, der leverer varme til 19 fjernvarmeselskaber på Vestegnen, er i fuld gang med at sikre varmeforsyningen til vintersæsonen.
VEKS distribuerer varme fra affaldsforbrænding og kraftvarmeværker foruden en række spids- og reservelastcentraler. VEKS' forsyningsområde er koblet sammen med CTR i København og med Vestforbrænding. Den samlede varmeforsyning svarer til 170.000 husstandes forbrug.
– Vores forventning er, at der er varme nok til vinteren, når vi anvender vores samlede kapacitet i transmissionsnettet og spidslastcentralerne, siger vicedirektør Morten Stobbe, VEKS, og fortsætter:
– Vi får varme fra mange kilder – Avedøreværket, ARGO, Vestforbrænding og Køge Kraftvarme foruden en række spids- og reservelastcentraler på henholdsvis olie og gas. De danske gaslagre er fyldt op, og vi har selv fyldt godt op på olielagrene til vores spidslastkedler, som også er serviceret og meldt køreklar. Vi er i løbende dialog med affaldsenergianlæggene og kraftvarmeværkerne om at sikre forsyninger af biomasse og affald hen over vinteren.
Morten Stobbe konkluderer på den baggrund, at VEKS samlet set har taget de nødvendige forholdsregler.
– Men vi kan selvfølgelig ikke give 100 procent garanti for, at der ikke kan komme til at mangle varme på et eller andet tidspunkt i løbet af vinteren. I den situation bliver det nødvendigt med en solidarisk fordeling af varmen mellem vores kunder. Teknisk skal vi blandt andet sikre os, at det ikke kun er de første på nettet, som får varme, hvis der bliver mangel, siger Morten Stobbe.
Han peger på, at der vil være en prioriteret rækkefølge blandt kunderne, hvor særlig sårbare varmeforbrugere som f.eks. hospitaler og plejehjem skal prioriteres og dernæst privatkunder og boliger.
VEKS samarbejder desuden med CTR og HOFOR om at sikre tilstrækkelig varme med mulighed for at udveksle varme mellem de respektive net i København, på Frederiksberg og Vestegnen.
– Der er nedsat en beredskabsgruppe med VEKS, CTR og HOFOR, så vi kan koordinere indsatsen og aftale de mekanismer, som skal træde i kraft ved brændsels- og varmemangel. Der er desuden løbende kontakt med Energistyrelsen og Energinet, som arbejder på i god tid at forudsige de situationer, der kan opstå hen over vinteren. De seneste måneder har jo været meget dramatiske og uforudsigelige, men vi prøver at gardere os på alle de områder, hvor vi har mulighed for at forebygge mangel på varme, siger Morten Stobbe.
Denne artikel har været bragt i magasinet Fjernvarmen 2022-5 som en del af et tema om fjernvarmeselskabernes rolle for forsyningssikkerheden.