Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering

Varmecheck afventer lovgrundlag

Husstande, der er ramt af høje varmeprisstigninger, kan først få glæde af varmechecken, når lovgrundlaget er på plads, lyder meldingen fra Energistyrelsen.

21. feb. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Lovgrundlaget for uddeling af varmecheck skal først være på plads, før husstande, der er ramt af høje varmeprisstigninger, kan få glæde af den. Ligeledes skal kriterier for ramte fjernvarmeselskaber også endelig på plads, før der uddeles en varmecheck.

    Det er meldingen fra Energistyrelsen, efter der er indgået en politisk aftale om, at bl.a. fjernvarmebrugere med en indtægt under 550.000 kr., der er ramt af høje varmepriser, vil kunne få en varmecheck på 3.750 kr.

    Det har betyder, at mange fjernvarmeselskaber er blevet kimet ned af forbrugere, der vil høre, om deres fjernvarmeselskab er omfattet.

    For fjernvarmeselskaberne og deres brugere, at der to ting, det er vigtigt at holde for øje i forhold til varmechecken:

     

    1. Lovgrundlaget er endnu ikke på plads og vil, ifølge Energistyrelsen, først være på plads i løbet af april/maj måned. Dvs. at forbrugerne må væbne sig med lidt tålmodighed.
    2. Forbrugerne vil få direkte besked i deres E-boks, hvis de er tildelt en varmecheck. Ligeledes vil de automatisk få indsat beløbet på deres konto. Dvs. at forbrugerne, eller for den sags skyld fjernvarmeselskaberne, ikke skal søge om tilskuddet. Det hele vil foregå automatisk.

    Dernæst er der en række kriterier, som forbrugernes fjernvarmeselskab skal opfylde, for at forbrugerne kan siges at være ramt af høje varmeprisstigninger. Her lægger den politiske aftale op til to kriterier:

    1. Enten skal fjernvarmeselskabets varmeproduktion være baseret på mindst 65 procent naturgas.
    2. Eller produktionen skal være baseret på en kombination af naturgas og el (dvs. både varmepumper og elkedler) og have oplevet tilsvarende gennemsnitlige varmeprisstigninger, som selskaberne i gruppe 1 med mindst 65 % naturgas.

    I forhold til punkt 1 oplyser Energistyrelsen, at det vil være fjernvarmeselskabernes indberetninger af bl.a. varmeproduktion her til marts til Energistyrelsen, der vil danne grundlaget for beregning af kravet om mindst 65 procent naturgasforbrug. Dvs. at det bliver primært varmeproduktionen i 2021, der vil danne grundlag for dette kriterie.

    Hvordan sætningen ”tilsvarende gennemsnitlige varmeprisstigninger” skal forstås i punkt 2 har Energistyrelsen endnu ikke lagt sig fast på. Ligeledes er det også uklart, over hvilken periode varmeprisstigninger skal være forekommet i.

    Dermed er der i forhold til ovenstående endnu nogle uafklarede forhold i forhold til, nøjagtigt hvilke fjernvarmeselskaber, der vil blive omfattet. De fleste fjernvarmeselskaber, med en høj andel af naturgasproduktion, vil dog kunne være sikker på, at forbrugerne i deres forsyningsområde vil være omfattede.

    Dialog

    Dansk Fjernvarme er i dialog med Energistyrelse omkring det fremadrettede arbejde. I den forbindelse har Energistyrelsen bedt Dansk Fjernvarme om at offentliggøre nedenstående meddelelse fra Energistyrelsen til Dansk Fjernvarmes medlemmer:

    Der er lavet en politisk aftale om rammerne for en varmecheck – nu skal aftalen implementeres.

    En del af statens implementeringsarbejde vil være at fastsætte hvilke specifikke fjernvarmeområder og herunder hvilke specifikke husstande, som er berettigede til en varmecheck. Lovgrundlaget for uddeling af varmecheck skal også være på plads, før der kan udbetales en varmecheck.

    Information om processen:

    1. Beløbet bliver automatisk udbetalt til dig som borger, hvis du er berettiget til en varmecheck. Dvs. at husstande eller fjernvarmeselskaber skal ikke søge om tilskud. Tildelingen vil foregå automatisk fra staten til borgerne, så man behøver ikke at foretage sig noget selv.
    2. Der vil blive udsendt en pressemeddelelse og kommunikeret til borgerne, når udbetalingerne af varmechecken starter.
    3. Næste skridt er vedtage en lov, som kan gennemføre tiltaget. Loven skal skrives og vedtages af Folketinget, så der etableres hjemmel til udbetalingen og datahåndteringen. Herefter skal data indhentes fra relevante registre, herunder BBR og SKAT, og disse skal sammenstilles. Endelig skal der etableres en udbetalingsløsning. Det er således for nuværende ikke muligt at sige noget om det præcise tidspunkt.

    Der er spurgt til hvilke fjernvarmeområder og husstande, som er omfattet. Det samlede aftalegrundlag ligger til grund for, om en husstand er omfattet, og aftalen kan læses her:

    https://kefm.dk/Media/637801888446028492/Aftaletekst%20m%C3%A5lrettet%20varmecheck.pdf

    Angående varmekilder står der fx:

    ”at varmechecken målrettes husholdninger med følgende varmekilder, der er særligt udsat for prisstigninger: Individuelle gasfyr, fjernvarmeområder med gasandel på mere end 65 pct. eller områder baseret på kombinationer af el og gas med tilsvarende gennemsnitlige prisstigninger samt husstande med elvarme som primær varmekilde (elpaneler og varmepumper), der oplever en tilsvarende prisstigning.”

    Disse politiske kriterier vil blive fastsat og specificeret i den kommende lov om varmechecken og i det tilhørende implementeringsarbejde.

    Energistyrelsen og andre myndigheder vil foretage den konkrete identificering af hvilke specifikke fjernvarmeområder samt husstande, der er omfattet. Fjernvarmeselskaberne skal derfor som udgangspunkt ikke foretage sig noget i sagen, med mindre Energistyrelsen retter henvendelse til dem med spørgsmål.

    Hvis ovenstående gennemgang giver anledning til, at nogle fjernvarmeselskaber mener, at de kan komme til ikke at være omfattet, selv om de mener, de burde være omfattet, må de gerne kontakte økonomisk konsulent Anders Jespersen ved Dansk Fjernvarme på aje@danskfjernvarme.dk.

    Dansk Fjernvarme vil være i tæt dialog med Energistyrelsen omkring hele processen og vil løbende orienterer medlemmerne, når der er nyt i forhold til varmechecken.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...