Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme

Velkommen til den nye regering - der er nok at tage fat på

Nu er byggestenene lagt til et samarbejde, der forhåbentlig vil løfte de nuværende udfordringer i forbindelse med udfasningen af naturgas og samtidig føre Danmark mod de grønne klimamål.

14. feb. 2023
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Den nye regering mellem Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er kommet på plads, og Dansk Fjernvarme ønsker tillykke med dannelsen og ser frem til et tæt samarbejde.

    Direktør for fjernvarmeselskabernes brancheforening, der leverer varme til cirka 3,7 mio. danskere, Kim Mortensen, peger på, at der er nok at tage fat på.

    - Stort tillykke til den nye regering. Det har været en intens valgkamp, et intenst valg og intense regeringsforhandlinger, og nu ser alle landets fjernvarmeselskaber frem til et tæt samarbejde om de store udfordringer vi står overfor, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

    - Da valgkampen gik i gang, gik Danmark samtidig også ind i varmesæsonen og dermed ind i en usikkerhed om energipriser, og forsyningssikkerhed. Det haster mere end noget andet at få den politiske handling på bordet, så vi hurtigt kan få naturgassen ud af Danmark og flere hænder til den grønne omstilling. Derfor er det meget positivt, at regeringen nu etablerer en national energikrisestab (NEKST), som skal sikre udfasning af naturgas. Det bakker vi op om, og vi ser frem til at bidrage til arbejdet.

    Det er blandt andet den hurtige udfasning naturgas, der skal fokuseres på nu og her, mener Dansk Fjernvarme, hvor fjernvarmeselskaber kæmper for at udrulle fjernvarmen og udfase naturgassen i Danmark.

    Samtidig lancerer regeringen et nyt partnerskab, "Sammen om klimaet", der skal understøtte klimahandling og den nødvendige borgerinddragelse.

    - Vi har brug for at bringe aktørerne sammen, så vi får harmoniseret vores syn på både udfordringer og ikke mindst løsninger. Derfor er det godt set, at Regeringen sætter fokus på netop denne udfordring, siger Kim Mortensen.

    En regering med en grøn omstilling inden for rækkevidde

    I 2030 skal Danmark nå målet om 70 procent klimaneutralitet, og i 2050 ønsker den nye regering, at Danmark har opnået 110 procent CO2-reduktion i forhold til 1990. Den næste valgperiode vil have markant indflydelse på, hvor hurtigt og meget Danmark kommer i mål med den grønne omstilling. Derfor ser Dansk Fjernvarme positivt på, at der lagt op til politisk arbejde for at skabe de nødvendige byggesten for klimaet.

    - Det er positivt at se, at regeringen med regeringsgrundlaget har hævet deres ambitionsniveau. Som jeg hører statsministeren, vil de nu i regeringen bruge en stor del af deres ressourcer på at sikre, at vi også indfrier målene. Det er der også brug for. Dansk Fjernvarme håber og opfordrer til, at regeringen fokuserer på, hvordan vi sikrer fremtidens grønne energikilder, herunder både Power-to-X og CCUS, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

    Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for 354 fjernvarmeselskaber, der leverer 99 procent af fjernvarmen i Danmark. Medlemmerne leverer varme til 1,85 mio. husstande (66 procent af alle husstande) og 3,7 mio. danskere. Dansk Fjernvarmes medlemmer producerer ca. 50 procent af Danmarks termiske elproduktion fra kraftvarmeværker. Brancheorganisationen samler vigtige aktører og kompetencer inden for Power-to-X, CO2-fangst, CCS og CCU.

    Andre klikkede på...