Vi skifter graddagesystem fra 2023
Den 1. januar 2023 skifter Dansk Fjernvarme til DMI graddage, der nu stilles gratis til rådighed.
Dansk Fjernvarme får i dag de såkaldte ”EMO-graddage” tilsendt hver uge fra Teknologisk Institut, hvorefter de lægges på hjemmesiden.
Da DMI’s graddagetal nu kan hentes gratis og i bedre kvalitet har vi besluttet, at Dansk Fjernvarme skifter graddagesystem fra EMO-graddage til DMI-graddage pr. 1. januar 2023.
Det betyder i praksis, at EMO-graddagene fra Teknologisk Institut ikke vil blive lagt ud på Dansk Fjernvarmes hjemmeside efter udgangen af 2022.
Nyt værktøj til DMI graddage
Dansk Fjernvarme har lavet Excel-værktøjet ”DMI graddage 2022_Dansk Fjernvarme”, som automatisk henter graddageværdierne for både 2022 og et valgt år i perioden 2011-2021.
Værktøjet indeholder to ark, hvor det første – ”DK middel” - henter graddagene som landsgennemsnit, og det andet – ”Kommune” - henter tallene for en valgt kommune.
Nyt normalår
I arket er der også defineret et nyt normalår ud fra perioden 2011-2021, som kan benyttes sammen med DMI-graddagene. Bemærk at der i arket ”Kommune” beregnes et særligt normalår for den valgte kommune ud fra kommunens gennemsnit i 2011-2021.
Følg vejledningen øverst i Excel-arket første gang det åbnes for at give adgang til at hente data fra DMI. Excel-arket kan hentes på hjemmesiden under Graddage.
API-adgang til vejr- og klimadata
Fjernvarmeselskaber og IT-leverandører kan også lave deres IT-systemer, så de automatisk henter alle DMI’s forskellige vejr- og klimadata - fx temperatur, graddage, mv. - automatisk.
For graddage kan der hentes daglige, månedlige og årlige gennemsnitsværdier for forskellige geografiske opløsninger på 10x10 km, 20x20 km, kommuner og hele landet.
For andre værdier som temperatur kan der hentes værdier helt ned på målestationsniveau og i timeopløsning.
På denne side findes en masse information om de tilgængelige data samt informationer til at opsætte API-adgang: DMI Open Data
Det omkring graddage findes i menuen i venstre under ”Climate Data”. Vejledning til at få API-nøgle og opsætte adgang kan findes her: API vejledning
”Vejrudsigten” bliver også tilgængelig i 2022
Efter planen bliver DMI’s forecast data (”Vejrudsigt”) også gratis tilgængeligt i løbet af 2022. Dette vil højst sandsynligt kunne anvendes til varmeprognoser og produktionsplanlægning.
Hvorfor skifte graddagesystem?
Dataene fra DMI har en række fordele over de nuværende, som vi får fra Teknologisk Institut.
- De er baseret på målestationer i hele landet, hvor de såkaldte EMO-graddage fra Teknologisk Institut kun er baseret på én målestation ved Landbohøjskolen i København.
- Der kan hentes mere lokale graddagetal fx for kommunen, hvis man ønsker en mere præcis opgørelse.
- De kan hentes automatisk via API-adgang og er gratis for alle. De kan derfor også offentliggøres og videregives f.eks. til selskabets kunder, hvilket vi ikke må med EMO-graddagene.
- Normalåret på 3112 for EMO-graddage fra Teknologisk Institut er fastsat ud fra perioden 1975-1985, hvilket er omkring 13 procent for højt ift. det nuværende klima. DMI graddagene vil derfor give mere præcis varmeprognose og budgetlægning.
Skriv kommentar