Gå til hovedindhold
Varmekilder
Forsyningssikkerhed

Dansk Fjernvarme glæder sig over stort fokus på geotermi

Innargi og Vestforbrænding har offentliggjort en fælles rammeaftale om at undersøge mulighederne for geotermi i Storkøbenhavn. Dansk Fjernvarme roser det høje tempo på geotermi udviklingen, som er kommet det seneste år.

10. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Vestforbrændingens hovedindgang
 • Læs op

Indhold

  I/S Vestforbrænding og Innargi A/S har indgået aftale om at undersøge mulighederne for geotermi til fjernvarme i Vestforbrændings forsyningsområde i Storkøbenhavn.

  Aftalen kommer efter flere byer og fjernvarmeselskaber undersøger mulighederne for geotermi til fjernvarmeforsyningen. På blot et år er der blev sat enormt tempo på geotermi-udviklingen, og det glæder Dansk Fjernvarme.

  - Geotermi er en uvurderlig varmekilde i forbindelse med den grønne omstilling. Efter mange år, hvor geotermi-udviklingen har stået stampe på grund af mislykkede projekter, ser det virkelig ud til, at der de sket kvantespring i forhold til at udnytte geotermi i fjernvarmeforsyningen, fortæller Maria Dahl Hedegaard, fagkonsulent i Dansk Fjernvarme,

  Den netop indgåede aftale mellem Vestforbrænding og Innargi er en del af arbejdet med at realisere Vestforbrændings plan for, at 30.000 boliger i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstilles fra olie- og gasforsyning til grøn fjernvarme. Planen vil næsten fordoble Vestforbrændings varmeleverancer og gøre netværket til et af de største i Danmark.

  - Vi får brug for meget mere grøn fjernvarme i fremtiden og her passer geotermien perfekt ind. Den umiddelbare vurdering er, at vi skal bruge op til tre geotermiske anlæg med en samlet effekt på 55 MW, men hvis prisen er konkurrencedygtig, kan vi nok indfase helt op til 100 MW geotermi," siger Steen Neuchs Vedel, der er direktør for Vestforbrænding i en pressemeddelelse.

  Forsyningssikker fjernvarme

  Frem mod 2028 skal fjernvarme fuldt udrulles i Danmark, og fjernvarmenettet vil blive udvidet betydeligt med mange nye fjernvarmeforbrugere. I takt med udrulningen er fjernvarmesektoren også godt i gang med at omstille fjernvarmeproduktion væk fra fossile varmekilder og over på vedvarende energikilder. Derfor er det en vigtig udvikling med geotermi i Danmark.

  - Tidligere kortlægninger af den danske undergrund viser, at der er favorable vilkår for at udnytte geotermi til opvarmning. Fjernvarmesektoren er ideel til geotermi, fordi det netop er en fleksibel og stabil opvarmningsform, som kan udnytte de bedste og mest bæredygtige varmekilder til fjernvarmeproduktionen, siger Maria Dahl Hedegaard.

  Andre klikkede på...