Gå til hovedindhold
Analyser & Udvikling
Konverteringer

Der skal bedre, grønnere og sundere boliger i landdistrikterne

Landdistrikternes Fællesråd lancerer sammen med bl.a. SYNERGI en række forslag, der skal sikre bedre, grønnere og sundere boliger i landdistrikterne.

29. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
portræt af Steffen damsgaard fra landdistrikternes fællesråd

- Det kommende krav fra EU er en oplagt mulighed for at gøre op med den regionale ubalance og ubalancen mellem land og by – men det kræver, at det gribes rigtigt an, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

  • Læs op

Indhold

    Der er meget stor forskel på friværdien hos den gennemsnitlige parcelhusejer på Frederiksberg sammenlignet med parcelhusejeren på Lolland. Helt præcist er den på 8,7 mio. kroner. Og billedet er det samme, når friværdien i andre land- og bykommuner sammenholdes.

    Det er med til at vanskeliggøre det for mange boligejere i landdistrikterne at finde midler til at investere i grønnere og sundere boliger. Det kommer et nyt direktiv fra EU til at ændre på med krav om at løfte de energimæssigt dårligste bygninger.

    Det kan vi i Danmark komme i møde mener en række organisationer – herunder Landdistrikternes Landsråd og SYNERGI – der netop har lagt et udspil frem som oplæg til en egentlig handlingsplan.

    - Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, er energirenoveringer nødvendige tiltag, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

    - Det kommende krav fra EU er en oplagt mulighed for at gøre op med den regionale ubalance og ubalancen mellem land og by – men det kræver, at det gribes rigtigt an. Det kommer bl.a. til at kræve offentlig støtte og finansiering, hvis vi skal have hele landet med og sikre et land i bedre geografisk balance, som også regeringen ønsker, siger han.

    Kravet om energirenoveringer ventes som en del af den opdatering af Bygningsdirektivet, der i øjeblikket forhandles om i EU. Helt konkret er der lagt op til, at det nye bygningsdirektiv kommer til at indeholde krav om, at de dårligste energimærkede bygninger, herunder boliger, skal løftes i energimærke.

    - Vi har en generel udfordring med en stor og stigende ubalance mellem land og by – det gælder ikke mindst på boligområdet. De forestående renoveringskrav er en gylden mulighed for at rette op på skævheden og løfte boligstandarden i landdistrikterne, siger SYNERGI-direktør Katrine Bjerre.

    - Det er dog ikke en gratis mission - selv om meget af eller hele investeringen kommer igen i form af lavere energiregninger. Derfor opfordrer vi regeringen til at lade sig inspirere af vores udspil og inddrage en køreplan for bedre, grønnere boliger i den kommende ”landdistriktsoffensiv”, siger hun videre.

    Andre klikkede på...