Gå til hovedindhold
Energiforbrug
Energipriser

Energibesparelser er stadig afgørende – også denne vinter

Hvis der skal være energi – særligt el og gas – nok til alle, er det afgørende, at vi husker at spare på energien også i den forestående vinter.

2. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Nye tal fra Energistyrelsen viser, at danskerne de seneste tre måneder reducerede el og gasforbruget med henholdsvis ni og syv procent i forhold til normalen. Og det spor skal vi fortsætte: Energibesparelser er nemlig stadig afgørende for, at vi kommer gennem vinteren med energi nok til alle.

    Det er vigtigt at huske på, selvom vi i år går et mere stabilt scenarie for forsyningssituationen i møde. Det viser sig bl.a. ved, at regeringen har besluttet at ophæve instruksen om 19 grader i statens bygninger.

    - Energikrisen er ikke fortid. Det er de svingende energipriser og let påvirkelige marked et godt eksempel på. Særligt for gas er der en række ubekendte som Kinas stigende LNG-forbrug, stop for import af russisk gas og muligheden for koldt vintervejr, der fortsat understreger behovet for, at vi i Danmark og Europa er bevidste om vores forbrug og sparer, hvor vi kan, forklarer Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

    Energistyrelsen påpeger, at sommerens energiforbrug – selvom den også viste tilbageholdenhed med forbruget af såvel gas som el – i en periode nærmede sig niveauet for forbrugsgennemsnittet de seneste fem år. Og hvis den tendens fortsætter en længere periode, kan det presse energiforsyningen.

    Ny nødplan i tilfælde af gasmangel    

    Sidste vinter så vi vigtigheden af, at gasforbruget blev reduceret på tværs af sektorer. Og særligt så vi i Danmark effekten af, at produktionserhverv, hvor det var muligt, i perioder reducerede gasforbruget meget - det var sammen med en mild vinter en vigtig grund til, at der ikke opstod gasmangel.

    Som en del af det danske beredskab skelner man i tilfælde af knaphed på gas mellem beskyttede og ikke-beskyttede gaskunder. Alle beskyttede gaskunder, som blandt andet tæller danske husholdninger, hospitaler, plejehjem og mindre erhverv, er sikret gas så længe, der er gas på Europas nødlagre.

    Derimod er en række virksomheder, der anvender store mængder gas i deres produktion, såkaldte ikke-beskyttede kunder. Med afsæt i erfaringerne fra sidste vinter og den tætte dialog med disse virksomheder har Energistyrelsen derfor søgt at skabe en bedre model for kritisk forsyning af ikke-beskyttede kunder i den nye nødforsyningsplan, hvis gaskrisen stiger i intensitet igen. Den nye nødforsyningsplan har netop været i høring og er sendt til EU-Kommissionen.

    Det betyder i praksis, at der skal tages hensyn til ikke-beskyttede danske gaskunders henholdsvis samfundskritiske og virksomhedskritiske gasforbrug, hvis en krise udvikler sig, og afbrud af gaskunder kommer på tale. På den måde kan vi sikre, at der er gas længst muligt til samfundskritisk produktion samt den del af gasforbruget, der er kritisk for den enkelte virksomhed.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...