Gå til hovedindhold
Produktion
Varmekilder

Fjernvarme Fyn bliver ramt voldsomt af prisloft

Det politisk vedtagne prisloft på overskudsvarme kan sende ekstra regning til Fjernvarme Fyns varmekunder og øge udledningen af CO2 efter nytår.

26. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Christiansborg har vedtaget en et prisloft på overskudsvarme, der fra den 1. januar 2024 rammer ikke blot nye, men også eksisterende overskudsvarmeanlæg i Danmark. Det rammer således også Fjernvarme Fyn, der fra næste år ikke kan køre optimalt med de veldrevne overskudsvarmeanlæg, der er investeret massivt i.

    Fjernvarme Fyn konstaterer nu i en pressemeddelelse, at konsekvensen vil være øget brug af CO2-udledende energikilder samt højere varmepriser.

    - Prisloftet vil fra 1. januar 2024 gælde for både nye og eksisterende anlæg – herunder Fjernvarme Fyns. Det er anlæg, som har kørt effektivt i flere år, som nu bliver underlagt et prisloft. Det betyder, at vi kommer til at stå med en række anlæg med store investeringer bag, som ikke længere kan bidrage med CO2-reduktioner. Det betyder mindre grøn omstilling og på sigt højere fjernvarmepriser, fortæller konstitueret direktør for Fjernvarme Fyn, Kim Winther.

    Store investeringer

    Fjernvarme Fyn har samlet investeret omkring 400 mio. kroner i overskudsvarmeanlæg, hvor det største har været i drift siden 2019 og udnytter overskudsvarme fra Metas datacenter i Odense som kan forsyne omkring 11.000 husstande med fjernvarme.

    - Vi har på baggrund af de politiske intentioner og ambitioner, om at fjernvarmesektoren skulle øge udnyttelsen af overskudsvarme, taget initiativ og gået forrest for at vise effekten og effektiviteten ved at udnytte lokal overskudsvarme. Derfor giver det ingen mening, at politikerne flere år efter pålægger sektoren et prisloft, som tvinger anlæg og projekter, der kan erstatte CO2-udledende energikilder, til at stoppe, siger Kim Winther.

    Samtidig medfører den bagudrettede regulering, at alle potentielle nye projekter sættes på pause pga. usikkerheden omkring det årligt bureaukratisk fastsatte loft.

    Prisloft er overregulering

    Det politiske argument for prisloftet var, at forbrugerne skulle beskyttes mod fordyrende udnyttelse af overskudsvarme. Men i praksis er forbrugerne allerede beskyttet gennem varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, som anfører, fjernvarmeselskaber ikke må udnytte energikilder, der er fordyrende for forbrugerne.

    - Det er dobbeltregulering. Om prisloftet kommer af manglende tillid til branchen, eller fordi politikerne ikke har været klar over, at fjernvarmesektoren allerede er underlagt mange krav som beskytter kunderne, ved jeg ikke. Men med udgangspunkt i reglerne i Varmeforsyningsloven og Projektbekendtgørelsen samt vores ønske om at være konkurrencedygtige, etablerer og drifter vi kun rentable anlæg for vores forbrugers bedste. Vi vil aldrig investere i en energikilde, vi ikke mener kan bidrage positivt til forbrugernes varmepris og til selskabets grønne omstilling, siger Kim Winther.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...