Gå til hovedindhold
Sektorintegration
Forsyningssikkerhed
Dansk Fjernvarme

Prisloft truer overskudsvarmen fra 2024

Dansk Fjernvarme deler den bekymring og kritik, som Fjernvarme Fyn kommer med over prisloftet for overskudsvarme. Det truer fremtidens sektorintegration og dermed den grønne omstilling.

26. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Fjernvarme Fyn melder i dag ud, at det nye prisloft for overskudsvarme vil give voldsom usikkerhed for den fortsatte brug af deres store anlæg til udnyttelse af overskudsvarme. Dansk Fjernvarme deler kritikken fra Fjernvarme Fyn og peger på, at det er en problemstilling, der vil ramme mange fjernvarmeselskaber rundt om i Danmark.

    Fjernvarme Fyn har samlet investeret omkring 400 mio. kroner i overskudsvarmeanlæg, hvor det største har været i drift siden 2019 og udnytter overskudsvarme fra Metas datacenter i Odense som kan forsyne omkring 11.000 husstande med fjernvarme.

    Selv om der altså er tale om eksisterende anlæg, så rammer det nye prisloft – der træder i kraft fra årsskiftet – også Fjernvarme Fyn og deres nuværende grønne udnyttelse af overskudsvarme.

    - Fjernvarme Fyn har meldt ud, at de ser ind i, at de skal stoppe deres veletablerede anlæg, hvilket betyder højere priser, og højere anvendelse af mindre grønne varmeanlæg i 2024. Den udmelding tegner dårligt for, at udnyttelse af overskudsvarme i 2024, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Jens Christian Nielsen.

    Effektiv og grøn energikilde

    Han nævner, at der allerede har været flere selskaber, der har meldt ud, at det politisk vedtagne prisloft sætter en stopper for ny udnyttelse af overskudsvarme. Men prisloftet skal gælde med tilbagevirkende kraft, og det rammer altså nu fx Fjernvarme Fyn.

    - Det er ærgerligt at se, at en effektiv energikilde fra lokale ressourcer bliver begrænset i så vidt et omfang, at selv ikke veletablerede anlæg kan køre uden at risikere at ramme prisloftet, siger Jens Christian Nielsen.

    Han uddyber:

    - Fjernvarmeselskaber tager altid udgangspunkt i varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen, når de investerer i nye produktionsanlæg. Det sikrer, at de tager konkurrencedygtige valg både når der investeres og når anlæggene skal driftes, det sikre de mest rentable løsninger for deres forbrugere. Prisloftet er en uheldig overregulering af overskudsvarme, der spænder ben for udnyttelsen af energi der kan erstatte og udfaseCO2-udledende kilder, forklarer han om prisloftet.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...