Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Biomasse
Medlemmer

Fliskedel skal gøre naturgassen overflødig i Tønder

Tønder Fjernvarme har netop fået kommunegaranti på en investering i en ny 10 MW fliskedel, som skal frigøre varmeværket endeligt fra naturgassen.

13. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
tønder fjernvarmes anlæg
  • Læs op

Indhold

    I 2025 er naturgassen helt frosset ude hos Tønder Fjernvarme.

    En kommunegaranti på 80 millioner kroner gør nemlig, at man nu kan investere i en ny fliskedel og endelig eliminere naturgassen helt fra fjernvarmeligningen – i hvert fald medmindre der er tale om et nødstilfælde.

    Med fliskedlen – som efter planen får en effekt på 10 MW – sætter Tønder Fjernvarme dermed en fed streg under den positive udvikling, varmeværket med næsten 3.000 forbrugere har været igennem i de seneste år.

    Frem til 2021 var fjernvarmen nemlig baseret på 100 procent naturgas, men siden har man omstillet produktionen og bruger i dag 30 procent biomasse, 50 procent el fra elkedel og eldrevne varmepumper og 20 procent naturgas.

    Det er netop de sidste 20 procent fossil energi, som kan udfases, når den nye fliskedel står klar i slutningen af 2025. Og det glæder direktør i Tønder Fjernvarme, Lars Rytter.

    - Fliskedlen skal være med til at udkonkurrere vores naturgas, og sådan set også den drift, vi har på vores elkedel. Flis er jo en grundlastenhed, som kan sørge for en lav varmepris hele vinteren – og i perioder kan den også give os billigere varme end elkedlen, siger han og fortsætter:

    - For vores forbrugere betyder det formentlig, at vi i fremtiden kan få en mere stabil, jævn og lav varmepris. Vi kan jo bare se, at de værker, som har kørt på ren biomasse igennem energikrisen, har klaret sig exceptionelt flot. Og samtidig kan biomassen også godt betale sig, når det ikke er krisetider. Lige nu er det cirka 3 gange billigere end at bruge naturgas.

    Biomasse var det naturlige valg

    Mere biomasse i produktionen har længe været på ønskelisten høs Tønder Fjernvarme.

    Faktisk ville man gerne have etableret et endnu større anlæg, end det man endte med i 2021 – men på daværende tidspunkt forhindrede projektbekendtgørelsen det.

    Reguleringen er nu lempet, og derfor har man været i stand til at udvide med mere træflis. Og selvom det ville have stillet Tønder Fjernvarme markant bedre, hvis de havde opført et større anlæg dengang, vil Lars Rytter ikke hænge i fast fortiden.

    - Det væsentlige er, at vi nu på den lange bane kan producere næsten al vores varme på biomasse og skubbe naturgassen ud på et sidespor. Og med flis og el bliver vi mere eller mindre et hybridanlæg, som kan køre med biomasse eller el – afhængigt af, hvad der er billigst i en konkret situation, forklarer direktøren, der ikke er i tvivl om, at netop biomasse er det helt rigtige valg.

    Havde man for eksempel valgt at elektrificere yderligere i Tønder med endnu en varmepumpe, havde man ikke fået samme fordelagtige brændselsfordeling, mener han. Samtidig var der også en klar økonomisk fordel i at sætte sin lid til biomassen.

    - For det budget, vi har, kan du slet ikke komme op i en varmepumpe af samme størrelse. Sådan en investering skal også give økonomisk mening, forklarer Lars Rytter.

    Håber på stabile priser i mellemtiden

    Forbrugerne i Tønder må godt nok vente lidt på de fordele, den nye fliskedel medfører. Men skal man tro seneste prisændring, bliver de to år til at holde ud.

    Tønder Fjernvarme har nemlig netop sænket varmeprisen for et standardhus med godt 15 procent, da naturgaspriserne er faldet, og man har kunnet producere billig varme på elkedlen.

    Og selvom man selvfølgelig ikke kan spå om fremtiden, er der ifølge Lars Rytter fine udsigter til, at man kan blive på det nye niveau.

    - Hvis gas- og elpriserne holder nogenlunde, forventer vi at kunne have forholdsvis stabile priser frem mod, at fliskedlen står klar, siger han.

    Andre klikkede på...