Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed
Sektorintegration
Biomasse

Folkemødet: Sådan ser fremtidens energisystem ud

Verdo og Dansk Fjernvarme var under Folkemødet på Bornholm værter for velbesøgte debatter om indretningen af vores fremtidige energisystem.

19. jun. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Der var både folk foran scenen og på selve scenen, da Dansk Fjernvarme sammen med Verdo holdt debat om elektrificering af bl.a. fjernvarmen. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Hvordan ser vores el- og varmesystem ud i 2030 og 2050? Hvor meget biomasse har energisektoren brug for, og hvordan sikrer vi, at den er bæredygtig? Og hvor meget og ikke mindst hvor hurtigt kan vi elektrificere større dele af fjernvarmen?

    Debatten kom vidt omkring, da Verdo og Dansk Fjernvarme i to arrangementer under Folkemødet stillede skarpt på indretningen af fremtidens energisystem.

    Fjernvarmen er på vej

    Bl.a. kunne de mange besøgende under debatten høre en begejstret vicedirektør fra Dansk Industri fortælle om sine egne meget friske erfaringer med fjernvarmen:

    - Jeg bor et sted, hvor jeg netop har fået brev om, at fjernvarmen er på vej. Der skal skrives under til august, og hvis alt går vel, så har jeg fjernvarme i stuen til vinter, sagde Troels Ranis, hvorefter han luftede en mere generel bekymring for fjernvarmens fremtid, hvis nye regler bliver vedtaget.

    Det gælder blandt andet regeringens varslede prisloft for overskudsvarme. Et prisloft, der mildest talt ikke vækker begejstring i hverken fjernvarme eller industri, da det reelt vil hæmme, at store mængder overskudsvarme kan blive udnyttet

    - Prisloftet. Det skal væk. Det er en kæmpe showstopper for investeringer i grøn fjernvarme. Det er noget af det, vi skal have ud af NEKST’en. De skal bane vejen for langt mere grøn fjernvarme, og der er et farvel til prisloftet helt afgørende.

    - Vi vil se en forholdsvis kraftig reduktion i brugen af biomasse. Hvor hurtigt det kommer til at gå, handler meget om, hvilke reelle alternativer sektoren har til rådighed.

    Maria Dahl Hedegaard, fagkonsulent, Dansk Fjernvarme

    Det bliver ikke lige i morgen, men…

    Biomasse og debatten om biomasse er normalt genstand for både følelser og højlydt debat. Det var ikke anderledes under Verdo og Dansk Fjernvarmes debat på Folkemødet, hvor synspunkterne blandt andet spændte fra, at den er absolut bæredygtig, når vi lever op til de skærpede lovkrav, der for nyligt er introduceret. Til at det er værre end kul og bør ud af energisektoren hurtigst muligt.

    Klimarådet var repræsenteret ved professor Marie Münster, der normalt er skeptisk overfor vores brug af biomasse. Eller, i alle tilfælde mængden af den biomasse vi bruger i Danmark.

    - Vi kan rent faktisk reducere brugen af biomasse i fjernvarmen i Danmark. Det er klart, at det ikke lige bliver i morgen. Men det skal gå den vej, sagde Marie Münster, professor ved DTU og medlem i Klimarådet.

    Ved debatten om biomasse, viste fagkonsulent i Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard, en vis grad af enighed i forudsigelsen om mindre biomasse i vores el- og varmesystem. Fagkonsulenten understregede også, at det vil gå den vej i takt med at kraftvarmeværkerne bliver udfaset og nye teknologier modnes.

    - Vi vil se en forholdsvis kraftig reduktion i brugen af biomasse. Hvor hurtigt det kommer til at gå, handler meget om, hvilke reelle alternativer sektoren har til rådighed. Hvornår har vi adgang til geotermi, kommer der nye og meget hæmmende regler for udnyttelse af overskudsvarme, er det mulig at indfase markant flere og større varmepumper i byerne og så videre, sagde Maria Dahl Hedegaard.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...