Gå til hovedindhold
Varmekilder
Rammevilkår & Regulering
Medlemmer

Folketingspolitikere får ekspertråd om overskudsvarme

Torsdag eftermiddag har Klimaudvalget under Folketinget indkaldt eksperter til at fortælle om det prisloft for overskudsvarme, der skal træde i kraft efter nytår.

7. dec. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Christiansborg-700x420_dagslys_Colourbox.jpg

Indhold

    Dansk Fjernvarme har sammen med en lang række aktører og – ikke mindst – fjernvarmeselskaber kritiseret det prisloft, som politikerne indfører for overskudsvarme efter nytår. Det har fået en række politikere til at reagere, og det ender nu med en såkaldt eksperthøring i Folketinget torsdag eftermiddag.

    På høringen vil en række eksperter give et kort oplæg og svare på spørgsmål fra medlemmerne af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget. En af eksperterne er netop Dansk Fjernvarme, der på mødet bl.a. bliver repræsenteret af chefkonsulent Jens Christian Nielsen.

    - Prisloftet er på mange måder meget afgørende for fjernvarmeselskaberne – og det gælder både for de selskaber, der allerede har overskudsvarme og for de selskaber, der går med planer om det på den anden side af nytår, forklarer han op til eksperthøringen.

    For selv om prisloftet træder i kraft fra nytår, så sker det med tilbagevirkende kraft, så det også får betydning for fjernvarmeselskaber, der allerede har aftaler om at aftage overskudsvarme. Det gælder fx Fjernvarme Fyn, der aftager overskudsvarme fra Meta’s datacenter udenfor Odense.

    - Fjernvarme Fyn har meldt ud, at de ser ind i, at de skal stoppe deres veletablerede anlæg, hvilket betyder højere priser, og højere anvendelse af mindre grønne varmeanlæg i 2024. Den udmelding tegner dårligt for udnyttelse af overskudsvarme i 2024, og det gælder også for andre af vores medlemmer, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme Jens Christian Nielsen.

    Fjernvarme Fyn har selv oplyst, at de samlet har investeret omkring 400 mio. kroner i overskudsvarmeanlæg, hvor det største har været i drift siden 2019 og udnytter overskudsvarme fra Metas datacenter i Odense. Det kan forsyne omkring 11.000 husstande med fjernvarme.

    Ekspertmødet får udover Dansk Fjernvarme også deltagelse af Forsyningstilsynet, Synergi samt Dansk Industri. Hver ”ekspert” får præcis otte minutter til at fremlægge deres sag, inden medlemmerne af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget får mulighed for at stille uddybende spørgsmål.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...