Gå til hovedindhold
Varmekilder
Produktion
Sektorintegration

Geotermi bliver grundstenen for fremtidens fjernvarme

Det begynder med en enkelt borebrønd i Aarhus, men det skal blive til en vigtig del af varmeforsyningen for resten af Danmark og hele EU.

23. nov. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det er en lang rejse for Innargi, der nu har nået en milesten på Sumatravej i Aarhus, hvor den første boring efter varmt vand i undergrunden nu er påbegyndt. Siden 2018 har man nemlig arbejdet på, at der skal geotermi til for at gøre fjernvarmeproduktionen mere grøn i Aarhus.

    Dengang i 2018 var geotermi ikke noget, der fik særlig opmærksomhed, eftersom der mildt sagt var blandede erfaringer med det hidtil i Danmark. I dag er det anderledes – det er ”talk of the town” ikke bare i Danmark, men i resten af Europa.

    Derfor er det en meget glad direktør for Innargi, Samir Abboud, der gør status for projektet i Aarhus, hvor man altså nu har påbegyndt projektet med den første brønd på Sumatravej – ikke langt fra Tangkrogen og Marselisborg Lystbådehavn.

    - I Innargi vil vi gerne vise vejen for Danmark og resten af verden med vedvarende energi til opvarmning. Derfor er det stort for os, at vi nu er kommet så langt, konstaterer han.

    Levering kan formentlig begynde i 2025

    Brønden på Sumatravej er den første af flere. Innargi vurderer, at man skal bore i omkring to måneder på Sumatravej, hvorefter man flytter mod nord til Skejbyvej. Her skal der bores to forskellige brønde.

    Innargi har på forhånd lavet seismiske undersøgelser, så man har en rimelig forventning om, at der er reservoirer med varmt vand, og at der vil være tilstrækkeligt af det til, at man fra 1. kvartal 2025 vil være i stand til at levere varmt vand til fjernvarmenettet.

    De første boringer på havnen og i Skejby giver endelig vished for temperaturen på vandet i undergrunden, som vil have betydning for økonomien i hele projektet. Ligeledes skal man have viden om den kemiske sammensætning i vandet.

    - De svar vi får fra de første boringer har betydning for, hvordan vi skal lave de efterfølgende brønde – altså hvilke materialer vi skal bruge, så brøndene kan have en lang levetid. Det vigtigste er at sikre holdbare brønde, forklarer Samir Abboud.

    Innargi vil ud i verden med geotermi

    Innargi lægger fra land med geotermi i Aarhus, men håber naturligvis, at man kan brede det ud til flere lokationer i Danmark. Og selvfølgelig også andre steder i verden.

    Fællesnævneren for udbredelsen vil være som med Aarhus, hvor man fra Innargis side har lagt vægt på flere elementer. Den første – og meget vigtige – er selvfølgelig, at der er varmt vand i undergrunden, men derudover har det spillet ind, at man i Aarhus Kommune har høje klimaambitioner.

    - Som det tredje er det vigtigt for os, at Aarhus er en by med et fjernvarmeselskab, der er meget visionære. Det er Kredsløb, og det har betydning for os, fordi vi laver projektet som et partnerskab, hvor vi tager en meget stor andel af omkostningen – og dermed også risikoen, siger Samir Abboud.

    På længere sigt vil og skal Innargi have endnu mere geotermi – man er allerede i gang flere andre steder i Danmark – og her bliver Aarhus vigtig. Det skal nemlig være eksemplet, der overbeviser andre - og især andre lande i EU – om, at geotermi er helt central for udbredelsen af fjernvarme.

    Det er nemlig fjernvarmen, der er omdrejningspunktet for at udnytte geotermi, mener Samir Abboud.

    - Fjernvarmen fylder meget lidt i resten af EU. Det viser den seneste analyse fra Aalborg Universitet, hvor 40 procent af varmen i dag kommer fra naturgas. Det skal vi have vendt rundt, så det er 40-50 procent af varmen, der kommer fra fjernvarme i fremtiden. Og her kommer geotermi til at spille en meget vigtig rolle sammen med de øvrige vedvarende energikilder, siger Samir Abboud.

    Andre klikkede på...