Gå til hovedindhold
Konverteringer
Medlemmer
Forsyningssikkerhed

Ildsjæle sikrer fjernvarme til Juelsminde

Det har været hårdt arbejde for en række ildsjæle, men de har fået tilstrækkeligt med bindende tilmeldinger, så Juelsminde kan få fjernvarme om få år.

12. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Fra venstre Erik Gudbjerg, Kurt Jensen og Axel Klæsøe har været med i arbejdet for at sikre fjernvarme i Juelsminde. Foto Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Det er gået hurtigt i Juelsminde. Fra mandag den 13. juni 2022 og frem til den 1. februar 2023 lykkedes det for lokale ildsjæle at få mere end 1.000 bindende tilmeldinger til fjernvarme i den østjyske by, der i dag er en typisk ”gasby”.

    Det var Juelsminde Visionsråd, der på opfordring fra Hedensted Kommune tog initiativ til at indkalde til borgermøde i Juelsminde Hallen mandag den 13. juni sidste år. Forud havde bl.a. Løsning Fjernvarme tilbudt at gå med i et konverteringsprojekt, hvis der lokalt var opbakning til det.

    Borgermødet samlede omkring 300 deltagere og endte med etablering af en arbejdsgruppe, der satte sig for at få den lokale opbakning – og at det skulle være Løsning Fjernvarme, der skulle stå for såvel etableringen som den efterfølgende drift af fjernvarmeproduktionen og varmedistributionen. Det skulle med andre ord ikke være et lokalt ejet og drevet fjernvarmeselskab.

    – Arbejdsgruppen var enige om, at vi ikke vil bruge vores liv på at etablere et fjernvarmeværk, lyder det fra Erik Gudbjerg, der har været en af de centrale personer i kredsen af lokale, der har arbejdet for at få fjernvarme til Juelsminde.

    Han har de seneste 40 år selv arbejdet i forskellige roller inden for energi- og varmeforsyning, og de mange års erfaring gjorde, at han personligt ikke ville løbe med en idé om netop at få etableret et lokalt fjernvarmeselskab.

    Han bliver bakket op af Axel Klæsøe – en anden af ildsjælene i Juelsminde.

    – Der er jo ingen, der har budt ind med netop det – at vi skulle oprette vores eget fjernvarmeselskab. Så Løsning Fjernvarme var fra starten reelt det eneste alternativ, der var – ellers skulle vi selv have begyndt helt fra scratch med det hele.

    Borgerne står meget alene

    Men selv om det altså fra begyndelsen i sommeren sidste år har stået klart, hvem der skulle etablere og drive fjernvarmen i Juelsminde, så er lovgivningen indrettet på en måde, så det alene har været de lokale kræfter, der har kunnet drive processen.

    Løsning Fjernvarme må nemlig først gå ind i processen, når der foreligger et godkendt konverteringsprojekt. Det er med andre ord helt alene op til lokalbefolkningen at organisere oplysningen af borgerne og indsamlingen af bindende tilkendegivelser. Og også stå for finansieringen af det – fra indrykning af annoncer til trykning af foldere og plakater.

    De har fået, som Erik Gudbjerg fortæller, en aftale med Hedensted Kommune om, at de på efterkrav kan få dækket deres udgifter. Men det har været dem selv – personligt – der indtil videre har lagt ud på skift.

    – Det virker til, at landspolitikerne ikke har tænkt det igennem. De har bare vedtaget, at 400.000 boliger skal af med gassen, og så har de ellers overladt det til kommunerne at udarbejde en plan, mens de lokale rundtomkring selv skal finde ud af, hvordan det så skal ske, siger han og fortsætter:

    – Man skal vel sørge for, at man får flest mulige af dem, der i dag har naturgas, med over på fjernvarme, så man får den bedst mulige samfundsøkonomi. Men det virker, som om landspolitikerne slet ikke har sat sig ned og tænkt over, hvordan vi skal løse den her opgave.

    Ventetiden er bekymrende

    Det er selvfølgelig ikke helt løst endnu i Juelsminde, selv om man er godt på vej. Løsning Fjernvarme arbejder nu videre, og det er nu planen, at projektforslaget skal forelægges i kommunen mod slutningen af 2023, og hvis alt går vel, vil både produktionsanlæg bygges og ledningsnet etableres i løbet af årene 2024 til 2026.

    Der er med andre ord endnu en rum tid, inden projektet bliver omsat til virkelighed. Og det er noget, der vækker bekymring hos de lokale ildsjæle – og giver anledning til kritik af særligt landspolitikerne.

    Erik Gudbjerg har været i og omkring energiforsyning i så lang tid, at han kan huske, da naturgassen skulle ud til danskerne i 1980’erne og 1990’erne. Han efterlyser, at der bliver givet tilsvarende muligheder som dengang – ikke bare til f.eks. markedsføring, men også til at sikre de nuværende gasbrugere i mellemtiden frem til fjernvarmen.

    – Jeg kan godt forstå, at der er nogle, der siger, at de ikke har råd til at vente i to år på fjernvarmen, og så i stedet investerer i en varmepumpe. Hvorfor har landspolitikerne ikke gennemtænkt at sikre markedet, så kunderne ikke vælger anden opvarmning i mellemtiden. Det er der tydeligvis ikke lagt en handlingsplan for, siger Erik Gudbjerg.

    Axel Klæsøe peger også på, at der rent statistisk er en stor sandsynlighed for, at flere borgere i de kommende måneder vil opleve, at deres gasfyr står af.

    – Det står de så helt alene med. Som det er nu, er der ingen hjælp at hente – det må de selv rode med, konstaterer han.

    God sammensætning

    Et andet kritikpunkt fra folkene i Juelsminde går på, at der tilsyneladende er en stor grad af tilfældighed over processen med at få bredt fjernvarmen ud over det ganske land. I Juelsminde var det – som det sikkert også gælder for andre mindre byområder – helt tilfældigt, hvem der rakte hånden op på borgermødet den 13. juni og meldte sig.

    I Juelsminde er de i dag enige om, at de har været heldige med den sammensætning, de endte med at få i arbejdsgruppen, hvor der var lige dele erfaring med varmeforsyning, markedsføring og it-viden til, at de kunne komplementere hinanden.

    – Det er et held, at vi blev sammensat, som vi blev, efter borgermødet, lyder det fra Kurt Jensen, der har bidraget med it-viden og bl.a. har taget sig af at hjælpe særligt mange af de ældre borgere, der er udfordret på f.eks. deres evner til at begå sig på internettet og hjemmesider.

    Axel Klæsøe har en fortid som marketingmand i en lokal virksomhed, og han tog helt naturligt teten på at få udarbejdet en handlingsplan for netop markedsføringen af fjernvarmen over for borgerne. Hans viden og erfaring på det felt har hjulpet meget, slår de øvrige i arbejdsgruppen fast.

    – Man skal have en så stor bredde erfarings- og vidensmæssigt som overhovedet muligt, hvis man vil lykkes med det. Så hellere bruge tid på at finde de rette mennesker end at kaste sig hovedkulds ud i det, lyder rådet fra Axel Klæsøe.

    Og selv om arbejdsgruppen hverken er nedlagt eller har planer om det, så er forventningen nu, at der igen bliver tid til et privatliv og weekender, hvor det ikke handler om at rende naboer og andre i byen på dørene for at snakke fjernvarme.

    – Man kan sige, at arbejdsgruppen var brandbiler, der drønede ud for at slukke en ildebrand i efteråret og især lige efter nytår. Nu er vi kørt i garagen og kommer forhåbentlig til at arbejde meget mindre end indtil nu, fordi jeg har tiltro til, at Løsning finder den løsning, som er bedst økonomisk og mest attraktiv for borgerne i Juelsminde.

    Andre klikkede på...