Kredsløb varsler prisstigning fra årsskiftet
Efter to år uden prisstigninger melder Kredsløb i Aarhus nu ud om prisstigninger fra årsskiftet. Prisstigningen begrundes med lavere indtjening.

De seneste to år er Kredsløb lykkedes med at holde fjernvarmeprisen i ro til trods for generelle prisstigninger og inflation, der prægede stort set alle dele af samfundsøkonomien. Men nu er Kredsløb nødsaget til at sætte prisen for fjernvarme op fra årsskiftet.
For et standardhus på 130 kvadratmeter og et varmeforbrug på 18.100 kWh betyder det, at den årlige fjernvarmepris stiger med cirka 3.300 kroner. For en lejlighed på 80 kvadratmeter og et varmeforbrug på 8.000 kWh giver det stigning på cirka 1.400 kroner om året, fremgår det af en pressemeddelelse fra Kredsløb.
-Vi har de seneste år, på trods af de generelle samfundstendenser, helt ekstraordinært haft mulighed for at holde prisen på fjernvarme i ro. Vi havde naturligvis gerne set samme mulighed for påvirke priserne positivt, men den faldende elpris gør, at inflationen, brændselspriser på bl.a. træpiller og øgede omkostninger til materialer, der steg markant i 2022, simpelthen skaber en situation, hvor det er uundgåeligt med en prisstigning på fjernvarmen, udtaler økonomidirektør i Kredsløb, Thomas Elgaard.
-Vi anerkender selvfølgelig, at prisstigninger ikke er det, kunderne håber på, og derfor informerer vi kunderne i god tid. Faktum er dog, at det er blevet dyrere at sikre grøn og stabil forsyning med fjernvarme, fortæller han videre.
Særligt for 2022 valgte Kredsløb trods den store inflation og stigende priser på brændsel at holde prisen i bero for at skåne kunderne i et ellers meget turbulent år. Den markant stigende elpris i 2022 gjorde det muligt at fastholde varmeprisen i 2023 på samme niveau som i 2022, fordi Kredsløb havde en ekstraordinær stor indtjening på el i 2022, som kunne overføres til 2023.
I 2023 er elprisen til gengæld faldet over 70 pct, og det gør det derfor umuligt at undgå en prisstigning på fjernvarmen.
- Som forsyningsselskab er vi selvfølgelig i høj grad afhængige af energipriserne, så når elprisen falder så markant, bliver vores indtjening på salg af engrosstrøm fra kraftvarme selvfølgelig også meget mindre, forklarer Thomas Elgaard.
Grønnere forsyning og nye teknologier til varmeforsyningen
I 2030 er Kredsløbs ambition at blive uafhængig af træpiller og i stedet få mere vedvarende energi ind i forsyningen. Som en del af den proces er Kredsløb i fuld gang med at opføre EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg, der skal forsyne aarhusianerne med varme fra jordens indre og forventes at udgøre ca. 20 pct. af den samlede varmeforsyning, når det samlede anlæg er i fuld drift. I 2025 forventes første del af anlægget at være i drift.
Derudover kigger Kredsløb ind i forskellige teknologiske muligheder for at udvikle og fremtidssikre varmeforsyningen, så den fortsat er stabil, så grøn som mulig og i mindre grad afhængig af udefrakommende faktorer.
- Udover vores grundlæggende opgave i at sikre en stabil forsyning med fjernvarme, har vi også en forpligtelse og et erklæret mål om at bidrage til den nødvendige grønne omstilling af vores energisystem, hvor en større del af forsyningen skal blive vedvarende. På den måde kan vi med tiden fortrænge brændsler til fordel for teknologier, der uafhængige af vind og vejr, fortæller Thomas Elgaard, der er økonomidirektør i Kredsløb.
Skriv kommentar