Gå til hovedindhold
Varmekilder
Klima- & Miljøforhold

Kyllingemøg bliver til bæredygtig fjernvarme i Aalborg

Hos Aalborg Forsyning kommer den cirkulære økonomi i fokus, når overskudsvarme fra plantesubstrat fremover skal bruges som fjernvarme til opvarmning af cirka 200 husstande og Rokkedahls kyllingefarme i Farstrup og Kølby.

16. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
lille kylling blandt gule blomster

Indhold

    Aalborg Forsynings innovative tiltag om at bruge halm og kyllingemøg til at producere fjernvarme gør, at borgerne i Farstrup og Kølby kan glæde sig over, at deres fjernvarme fremover bliver bæredygtig og indgår i et større cirkulært kredsløb.

    Indtil nu har varmeproduktionen på Farstrup-Kølby Kraftvarmeværk været baseret på naturgas fra to ældre gaskedler, og derfor har man hos Aalborg Forsyning tænkt innovativt for at finde en ny og bæredygtig løsning, som kan sikre borgerne i Farstrup og Kølby grønnere fjernvarme i fremtiden.

    Det har ført til løsningen om at bruge halm og kyllingemøg til deres varmeproduktion, som samtidig indgår i et bæredygtigt kredsløb. 

    - Den løsning har vi fundet nu, hvor vi har indgået en aftale med Dansk Biofiber og Gødning A/S om at modtage overskudsvarme fra deres produktion af plantesubstrat. Projektet er et led i vores grønne omstilling af energiproduktionen og betyder, at vi nedbringer kraftvarmeværkets CO2-udslip med 100 procent, siger Lars Skytte Jørgensen, energiforsyningschef i Aalborg Forsyning.

    Fjernvarme i en cirkulær proces

    Den bæredygtige proces betyder, at halm og kyllingemøg fra kyllingefarmen Rokkedahl bliver afleveret til et biogasanlæg, hvor det bliver omsat til energi. Derefter transporteres de afgassede fibre fra biogasanlægget til Dansk Biofiber og Gødning A/S, hvor de får presset væsken ud, bliver tørret, og laves om til plantesubstrater.

    Det er i tørringsprocessen, at fjernvarmen indgår i den cirkulære proces, da den kræver meget varme, og i stedet for at sende overskudsvarmen ud i det blå bliver den sendt videre til kyllingefarmen på Rokkedahl samt ud i radiatorerne hos borgerne i Farstrup og Kølby.

    Fjernvarmerør af genbrugsplast

    Aalborg Forsyning går nu i gang med at grave et fire kilometer langt ledningsnet ned fra Dansk Biofiber og Gødnings produktionsanlæg til kyllingefarmen på Rokkedahl og videre til kraftvarmeværket i Farstrup/Kølby, så overskudsvarmen kan blive nyttiggjort de to steder.

    - Når det gælder ledningsnettet, tænker Aalborg Forsyning også cirkulært i vores valg af materialer, idet fjernvarmerørenes ydre plastkappe er fremstillet af 100 procent genbrugsplast, fortæller energiforsyningschef Lars Skytte Jørgensen.

    I alt er det næsten 200 husstande i Farstrup og Kølby, som får grøn fjernvarme baseret på overskudsvarme fra produktionen af plantesubstrat. Aalborg Forsyning forventer at begynde på at levere varme i løbet af foråret 2024.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...