Lokal overskudsvarme er på vej til Halsnæs
Fra september bliver en lokal Kvickly den første samarbejdspartner, som leverer overskudsvarme til Halsnæs Forsyning. Jagten på flere lokale energisamarbejder slutter dog på ingen måde der.

Overskudsvarmen fra Kvickly i Frederiksværk kan dække op mod 50 forbrugeres årlige varmebehov. Foto: Halsnæs Forsyning.
Jagten på overskudsvarme er gået ind i Halsnæs.
Og en ny aftale med Kvickly i Frederiksværk betyder nu, at der er kommet kød på bordet – i hvert fald i overført betydning.
For selvom der selvfølgelig er masser af bøffer i køledisken hos Kvickly, er det altså overskudsvarme, man skal levere. Faktisk kan dagligvareforretningen allerede fra september begynde at sende deres overskydende varme direkte ud i ledningsnettet til Halsnæs Forsynings varmekunder.
I alt kan der leveres op mod 900 MWh overskudsvarme om året – svarende til omtrent 50 husstandes årsforbrug – og sat op mod Halsnæs Forsynings årlige varmesalg på 80.000 MWh varme, er der dermed måske ikke tale om en stor og afgørende aftale.
Men det er en god og vigtig start, understreger forsyningens administrerende direktør, Jacob Kaae Lind Nordqvist:
- Vi arbejder hele tiden aktivt på at finde samarbejdspartnere i vores opland, som har noget overskydende varme, vi kan udnytte i vores system. Vi er opsøgende i nærområdet og er i dialog med mange aktører, fortæller han og fortsætter:
- En af dem er Kvickly. Her opstod kontakten, fordi de var i gang med en ombygning, mens vi arbejdede på ledningsnettet i nærheden. Det var så oplagt at etablere et samarbejde, fordi de i virkeligheden bare skulle købe en pumpe, som kan skyde deres overskudsvarme direkte ind i vores net. Det betyder, at vi overtager varme med en minimal indsats og et minimalt ressourceforbrug for begge parter.
Om et par uger skulle alt gerne være klar til, at Kvickly kan pumpe varme direkte tilbage i vores ledningsnet. Vi tager alt det, vi kan få.
Piece of cake
Partnerskabet mellem den lokale Kvickly og Halsnæs Forsyning er da også et perfekt eksempel på, hvor gnidningsfrit lokale samarbejder kan komme i stand. Netop derfor er udtrykket ’piece of cake’ det første, Jacob Kaae Lind Nordqvist tænker på, når han skal beskrive processen.
- Det hele var brudt op i forvejen i forbindelse med ombygningen, så det var bare at få sat de nødvendige komponenter på. Det har vi fået gjort henover sommeren – og om et par uger skulle alt gerne være klar til, at Kvickly kan pumpe varme direkte tilbage i vores ledningsnet. Vi tager alt det, vi kan få, siger han.
Og det er selvfølgelig ikke kun på den lokale forsyning, at man er begejstrede for samarbejdet. Varehuschef i Kvickly Frederiksværk, Søren Henriksen, fortæller nemlig til Sjællandske Nyheder, at man sigter efter at være de mest ambitiøse på klima i branchen.
- Det gælder både for vores egen drift, og ved at gøre det lettere for vores kunder at nedbringe deres klimabelastning. Derfor er vi glade for at kunne være med i dette projekt sammen med Halsnæs Forsyning, lyder det.
Stort potentiale i kommunen
Varmen fra Kvickly bliver med al sandsynlighed langt fra det sidste overskudsvarme i Halsnæs Kommune, som skal kobles sammen med den lokale fjernvarmeforsyning. I hvert fald ikke hvis man ser på kommunens varmeplan fra 2022.
Her fremgår det nemlig, at der i hele kommunen er et potentiale på op mod 25 MW. Det er ikke så lidt – men samtidig understreger Jacob Kaae Lind Nordqvist, at alt skal flaske sig, hvis et samarbejde om overskudsvarme skal falde på plads. Det ved han af erfaring.
- Vi er hele tiden i dialog med mange forskellige virksomheder omkring os. I nogle tilfælde afventer vi afklaring på regulering, mens det andre steder måske rent teknisk ikke kan lade sig gøre at overtage overskudsvarme af forskellige årsager, fortæller han og fortsætter:
- Alt skal bare gå op i en højere enhed – for eksempel havde vi en snak med en lille, lokal virksomhed, hvor investeringen blev for stor. Men generelt kan vi se, at de lokale virksomheder er blevet mere opmærksomme på muligheden for at levere overskudsvarme. Det er lige så meget dem, der kommer til os nu – mens kommunen også har været meget opsøgende i deres arbejde.
Vi skal være åbne og løsningsorienterede. Det er et spørgsmål om at have lyst til at tage et kig på alle muligheder, der byder sig.
Holder konstant øje med lokale muligheder
Der er dog stadig ikke andre helt konkrete projekter på vej – og derfor kan direktøren af gode grunde ikke love, at der kommer mere overskudsvarme indenfor den nærmeste fremtid.
Men han garanterer, at man konstant har antennerne ude med henblik på at finde måder, man kan udnytte lokale energikilder på.
- Vi tager del i alle de muligheder, der er for at diskutere energi, klima, miljø og overskudsvarme med vores lokale erhvervsliv. Og vores ejerkommune er også meget fokuseret på, at alt erhvervsliv er inkluderet i dialogen om den grønne omstilling, siger han og tilføjer:
- Vi skal være åbne og løsningsorienterede. Det er et spørgsmål om at have lyst til at tage et kig på alle muligheder, der byder sig. Det oplever jeg, fungerer godt, og vi får gode tilbagemeldinger fra dem, vi taler med.
Når du spørger ind til varme, er det virkelig der, der er gang i den lokalt.
Massiv udvidelse på vej
Det er selvfølgelig ikke kun spørgsmålet om, hvor fremtidens energi skal komme fra, der optager Halsnæs Forsyning. Energien skal jo som bekendt også sendes videre til forbrugerne. Og dem er der en del flere på vej af.
Lige nu har man nemlig hele fire aktive fjernvarmeprojekter i kommunen, der tilsammen kan sikre fjernvarme til op mod 1.000 nye kunder hen over de kommende fem år. Det svarer til en stigning på næsten 25 procent sammenlignet med den nuværende forbrugerbase.
Derudover er man også i fuld gang med at konvertere en del af varmeproduktionen fra flis til blandt andet et varmepumpeanlæg, der efter planen står klar i 2025.
- Det er det resterende potentiale i vores område, vi lige nu er i gang med at udrulle fjernvarme til – vores del af kommunens borgere, som stadig har fossil opvarmning. Samtidig er Hundested Varme i gang i Hundested by, og så tror jeg efterhånden, vi har dækket det meste af kommunen, fortæller Jacob Kaae Lind Nordqvist og slutter:
- Så når du spørger ind til varme, er det virkelig der, der er gang i den lokalt.
Skriv kommentar