Gå til hovedindhold
Produktion
Konverteringer

Midtfyn: Hvor skal varmen til 700 forbrugere komme fra?

Mens fjernvarmeudrulningen til lokale landsbyer er i fuld gang, er der opstået tvivl om, hvorvidt Midtfyns Energi kan få elkapacitet til en varmepumpe, som efter planen ellers skulle forsyne de nye forbrugere.

9. maj 2023
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Midtfyns Energi er klar til at koble 700 varmekunder til i Ryslinge, men det er endnu uvist, hvor varmen skal komme fra, fortæller direktør Karsten Godiksen. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Inden året er omme, skal 700 ejendomme i landsbyen Ryslinge være tilsluttet det lokale fjernvarmenet.

    Sådan lyder ambitionen for Midtfyns Energi, der har arbejdet på at udrulle fjernvarme til byen siden man fik tilstrækkelig tilslutning i juni 2021.

    Projektet har været udskudt af flere omgange, da man ligesom mange andre steder har været påvirket af forlængede leveringstider og udfordringer med entreprenører.

    Nu er man dog nået tilpas langt med både transmissionsledning, stikledninger og pumpestationer til, at direktør Karsten Godiksen godt tør håbe på, at der i løbet af i år er vand i fjernvarmeledningerne hos alle de forbrugere, som har takket ja.

    For nogle bliver der dog først åbnet helt for fjernvarmen i starten af 2024.

    - Selvom vi ikke har tilsluttet nogle af forbrugerne endnu, har vi allerede etableret stikledninger hos mange af dem – derfor håber vi, at kan vi nå at tilslutte alle tilmeldte i Ryslinge i år, siger han og tilføjer:

    - Det afgørende er faktisk, om vores VVS’ere kan nå at koble dem alle på.

    Mangler kapacitet på elnettet

    Fjernvarmen er dermed lige om hjørnet i Ryslinge – så langt så godt. Men lige nu står Midtfyns Energi med et ret så væsentligt spørgsmål, som man mangler at få besvaret: hvor skal varmen komme fra?

    I det oprindelige projektforslag til Ryslinge var der nemlig projekteret med en større varmepumpe på 8 MW, som både ville kunne forsyne de 840 potentielle forbrugere i Ryslinge og op mod 685 forbrugere i Midtfyns Energis kommende konverteringsområde, Gislev-Fjellerup.

    Siden da har det bare vist sig, at man måske ikke kan få tildelt den nødvendige kapacitet på elnettet, til at varmepumpen kan producere varmen. I hvert fald ikke lige nu. Og lige præcis det forhandler Midtfyns Energi i øjeblikket med deres lokale netselskab om.

    Når man ikke frem til en aftale, må fjernvarmeselskabet vente flere år med at få tildelt kapaciteten. Og så skal der ledes efter alternative løsninger.

    Påvirker fleksibilitet og forsyningssikkerhed

    For selvom Midtfyns Energi godt kan forsyne både Ryslinge, Gislev og Fjellerup med det eksisterende produktionsapparat, har det indtil flere konsekvenser, forklarer Karsten Godiksen.

    - Det gør først og fremmest ondt på forsyningssikkerheden, fordi vi bliver nødt til at køre med fuld kapacitet og uden reservelast til alle tider. Det betyder selvfølgelig også, at vi på ingen måde kan tage flere forbrugere ind, siger han og fortsætter:

    - Samtidig kommer vi til at mangle fleksibilitet i produktionen. Og derfor vil jeg håbe, at vi kan få noget mere el ind i produktionen. For en midlertidig varmecentral på 8 MW er jo ikke noget, man bare lige opfører. Man kunne selvfølgelig installere en gasmotor, som kunne producere strøm til varmepumpen, men det er ikke ligefrem i tidsånden at bruge mere gas.

    Usikkerheden om, hvorvidt der nogensinde kommer fjernvarme gør jo, at man kigger sig omkring efter andre løsninger.

    Karsten Godiksen, Direktør, Midtfyns Energi

    Industrien må vente

    Og det er ikke kun fjernvarmen til Ryslinge, Gislev og Fjellerup, som bliver påvirket, hvis kapaciteten på elnettet mangler.

    Midtfyns Energi har nemlig haft fjernvarmeudrulning til industrikvarteret i Ringe på tegnebrættet i noget tid. De planer er lige nu i limbo, fordi man ikke ved, hvor varmen skal komme fra.

    Industrien vil ifølge Karsten Godiksen kræve en spidslast på 1,5-2 MW – og når man kun lige nøjagtig kan forsyne de andre kommende fjernvarmeområder med det eksisterende net, bliver fjernvarme til industrien liggende i skuffen lige foreløbig.

    Spørgsmålet er så bare, om projektet nogensinde kommer op af den.

    - Udfordringen ved industrikunder er, at de ville have haft fjernvarme i august sidste år, hvor gasprisen var høj. Og jeg er ikke sikker på, at de vil have det i dag, hvor prisen er faldet igen. Samtidig har vi allerede flere eksempler på virksomheder i området, som har valgt andre energikilder, forklarer Karsten Godiksen og tilføjer:

    - For usikkerheden om, hvorvidt der nogensinde kommer fjernvarme gør jo, at man kigger sig omkring efter andre løsninger.

    Udrulningen fortsætter frem mod 2025

    Indtil Midtfyns Energi får klarhed om, hvorvidt det lokale elnet kan bære en varmepumpe, fortsætter fjernvarmeudrulningen ufortrødent.

    For at komme udenom de lange leveringstider på materialer og trafikale udfordringer i Ryslinge, har man blandt andet valgt allerede at grave stikledninger ned på sideveje, selvom hovedledningen endnu ikke er færdigetableret. Alt sammen for at undgå at projektet skulle stå stille.

    - Vi har aldrig arbejdet med projekter af den her størrelse før, og derfor har vi også ansat flere folk til at hjælpe med at styre projektet, fortæller Karsten Godiksen.

    Med det næste projekt i Gislev og Fjellerup er der samtidig udsigt til, at Midtfyns Energi og Karsten Godiksen ikke mangler noget at lave lige foreløbig. Her har 66 procent ud af de 685 potentielle forbrugere nemlig allerede takket ja til fjernvarmen.

    - Vi arbejder på at kunne gå i gang med transmissionsledningen i år og have distributionsnettet klar i 2024. Går alt som det skal, regner jeg med, at alle har fjernvarme i 2025, siger direktøren.

    Udover de to projekterede område, er landsbyen Espe med 250 potentielle forbrugere også et oplagt fjernvarmeområder. Her bakker 90 procent allerede op om fjernvarmen.

    - Men indtil videre har vi rigeligt at se til, så vi er ikke nået ret langt med undersøgelserne, forklarer Karsten Godiksen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...