Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning

Mobile varmepumper gør det nemmere at vente på fjernvarmen

Tørring Kraftvarmeværk installerer mobile varmepumper hos nogle af de forbrugere, der venter på fjernvarme. Det skal afholde dem fra at investere i andre løsninger i mellemtiden.

1. feb. 2023
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Indhold

    At vente på fjernvarmen kan være en dyr fornøjelse for mange danske boligejere. I yderste konsekvens kan det betyde, at grundlaget for nogle fjernvarmeprojekter risikerer at blive udhulet, for har man som forbruger eller virksomhed ikke råd til at vente på fjernvarmen, er det for mange en helt naturlig reaktion at se sig om efter alternative opvarmningsløsninger. Det kunne eksempelvis være en individuel varmepumpe.

    Netop derfor har man hos Tørring Kraftvarmeværk forsøgt at løse udfordringen med mobile luft-vandvarmepumper, som kan kobles midlertidigt til hos forbrugere, der venter på fjernvarme.

    Helt konkret har man af EWII lejet to større varmepumper på 120 kW og fem mindre på 18 kW, forklarer direktør Torben Alex Nielsen. Indtil videre er begge de to store taget i brug – og en enkelt af de mindre, som hver kan forsyne to husstande.

    – Varmepumperne skal hjælpe os med at undgå, at vores kommende fjernvarmekunder investerer i en anden løsning og dermed ikke kan komme med på fjernvarmen. Vi har lige nu en af de større til at stå ved en fabrik i Ølholm – Domino A/S – som var hårdt presset af gaspriserne. Domino kommer først på fjernvarmen til næste sæson, og vi ville være sikre på, at fabrikken ikke gik hen og valgte noget andet, fortæller direktøren og fortsætter:

    – Derudover er vi i gang med at etablere en transmissionsledning ud til et område, hvor vi skal have holdt en seks-syv huse frostfri. Der har vi sat det andet af de store anlæg ud, for så undgår vi at skulle holde en 1,5 kilometer lang transmissionsledning varm for nogle få huses skyld.

    Virksomhed undgik gasregning for et helt kvartal

    Hos Domino A/S, som producerer udstyr til svine- og kvægbranchen, er man glad for, at Tørring Kraftvarmeværk kunne tilbyde en midlertidig varmepumpeløsning. Med firdoblede gasregninger var det nemlig kærkomment, at man kunne slukke for gassen i en periode – og dermed undgå at betale årets sidste kvartalsregning, forklarer økonomidirektør Judith Domino.

    – Hvis det ikke havde været en mulighed, havde vi ikke kunnet gøre så meget andet end at skrue ned på 12 grader og give vores medarbejdere noget varmere vintertøj på. Så det har været en fin løsning – men vi håber også på, at vi snart får en stationær løsning i form af fjernvarme. Vi er bevidste om, at varmepumpen kun kan være et supplement til vores naturgas, når vejret bliver rigtig koldt, siger hun og tilføjer:

    – Vi kigger selvfølgelig også på, hvordan vi fremadrettet kan minimere vores varmeudgifter. Indtil da har varmepumpen i hvert fald lige taget toppen af dem.

    Skal bruges i et større konverteringsprojekt

    Selvom alle de små varmepumper endnu ikke er installeret i Tørring og omegn, er Torben Alex Nielsen på ingen måde nervøs for investeringen. Både fordi man kun har lejet dem, og fordi Tørring Kraftvarmeværk kigger ind i en del konverteringer i løbet af 2023.

    – Lige nu er vi i gang med at konvertere Ølholm by, som har cirka 300 husstande og en række virksomheder. For at komme ud til byen lægger vi en ledning igennem et blandet bolig- og erhvervsområde i Tørring og får dermed, hvad der svarer til godt 100 kunder oveni, fortæller direktøren.

    Og netop fordi han forventer at få brug for dem, har han været tidligt ude med bestillingen af varmepumperne.

    – Vi har hele tiden tænkt, at vi nok skal finde en anvendelse til dem. Derudover var vi nervøse for leveringstiden på dem, så vi valgte at booke dem i god tid, siger han.

    Midlertidig løsning

    Løsningen er god, men midlertidig, understreger Torben Alex Nielsen. Det er nemlig ikke ligefrem den bedste varmeøkonomi, man får med en mobil varmepumpe.

    – Det er selvfølgelig ikke en optimal måde at producere varme på. Og slet ikke i disse dage, hvor elpriserne er tårnhøje. Vi har en varmepumpe på 1 MW, som drives professionelt i samkobling med et solvarmeanlæg. Den har en COP-værdi på i omegnen af 2,7 – og de mindre, mobile enheder ligger langt lavere, forklarer han og tilføjer:

    – Men det er selvfølgelig stadig bedre end elvarme og gas. Og så har det en betydning, at man bare har et eller andet at tilbyde folk, mens de venter. Det tager lige toppen som en overgangsløsning.

    Se også