Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering

Ny lov åbner for Europas største geotermianlæg

Folketinget har netop vedtaget nye regler for geotermisk varme, der baner vejen for, at Aarhus får det første geotermianlæg i stor skala. Det kan sikre endnu mere grøn, vedvarende og stabil fjernvarme, mener Dansk Fjernvarme.

2. mar. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Der er ingen, der er i tvivl om, at der venter et grønt energieventyr i den danske undergrund, som kan sikre grøn, vedvarende og stabil varme i de danske boliger og virksomheder. Og nu har Folketinget gjort sit til, at det kan lade sig gøre at udnytte varmen fra undergrunden..

    På Christiansborg er der stemt om et lovforslag, der konkret tillader, at fjernvarmeselskabet Kredsløb i Aarhus sammen med geotermiselskabet Innargi kan gå i gang med deres projekt, der inden udgangen af 2030 forventes at kunne dække cirka 20 procent af fjernvarmebehovet i Aarhus.

    Det er det første geotermiprojekt i helt stor skala, der samtidig forventes at blive det største af sin slags i Europa, fremgår det af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

    - Vores ambitiøse klimamål gør det nødvendigt at tage alle grønne energiteknologier i brug. Med de nye regler baner vi vejen for grøn varme fra undergrunden til 35.000 aarhusianske hjem ved at give gode betingelser for investeringer, mens vi samtidig holder hånden under forbrugerne, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

    Grøn forsyningssikkerhed

    Dansk Fjernvarme har igennem flere år advokeret for, at der bliver taget initiativ til at etablere storskala-projekter, der kan udnytte varmen fra undergrunden, og hos Dansk Fjernvarme hilser fagkonsulent Maria Dahl Hedegaard den nye lov velkommen.

    - Med geotermi har vi en grøn, vedvarende og stabil varmekilde, der uafhængigt af vejr og vind kan producere varme året rundt. Med de ændrede rammevilkår for geotermi vil teknologien kunne bidrage til fortrængning af fossile brændsler og reducere behovet for biomasse i fremtiden, siger hun.

    Det bliver underbygget af, at man i Danmark vurderer, at geotermi alene vil kunne dække op mod 15-20 procent af varmebehovet. Og der arbejdes allerede på at udnytte geotermi i Hovedstaden, Holbæk og Skanderborg

    Det var et bredt politisk flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet, der i 2021 åbnede mulighederne for det nye energieventyr.

    Læs hele pressemeddelelsen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet her.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...