Nyt anlæg markerer start på potentielt CO2-eventyr
Ressourcecenter ARC indvier et nyt CO2-fangst anlæg. CO2-fangst er mere end et vigtigt klimatiltag, fordi det kan være en vigtig ressource for andre sektorer, siger Dansk Fjernvarme.

Der bliver skrevet historie mandag, hvor det københavnske ressourcecenter ARC indvier deres demonstrationsanlæg på affaldsforbrændingsanlægget, Amager Bakke. Anlægget kan indfange op til fire tons CO2/døgn og den indfangede CO2 sendes til gartneriet Østervang Sjælland, som bruger CO2’en til at dyrke grøntsager.
- Det er en stor dag for det grønne Danmark, at ARC nu indvier et nyt, stort demonstrationsanlæg, hvor de tydeliggør, at det ikke blot et muligt at fange CO2, men også udnytte den indsamlede CO2. Der skal derfor lyde et stort tillykke med indvielsen og det nye anlæg, lyder det fra Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS og PtX i Dansk Fjernvarme.
Demonstrationsanlægget demonstrerer en sammenhængende værdikæde for CO2-fangst, og anlægget vil kunne bidrage med værdifuld viden for den værdi, CO2-fangst kan levere i fremtiden.
- CO2-fangst er et effektivt tiltag for at reducere CO2-udledningen. Men udover at være et klimaværktøj, kan fangst af CO2 også levere en ressource, som andre sektorer efterspørger. Hos ARC bliver CO2’en afkølet og omdannet til væske, som derefter anvendes til dyrkning af grøntsager. Vi ved også, at biogen CO2 har en vigtig rolle at spille i PtX industrien, hvor fremskrivninger viser, at der vil være mangel på biogen CO2, fortæller Jannick Hauschildt Buhl.
Politisk sikkerhed kan reducere omkostningerne
Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for landets fjernvarme- og affaldsenergiselskaber og kraftvarmeværker. Blandt medlemskredsen vurderer Dansk Fjernvarme, at der er et samlet potentiale for CO₂-fangst på op mod 7 mio. ton om året. Derfor er det også velanset, at Regeringen med Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard, i spidsen snart kommer et udspil på CCUS-området.
- På tværs af Danmark er selskaber i fjernvarmesektoren i gang med at forberede CO2-fangstprojekter. I skrivende stund er det samlede fangstpotentiale i konkrete offentliggjorte projekter på næsten 4 mio. ton CO2 per år – altså mere end den politiske ambition for 2030. Men hvis projekterne skal realiseres, er det nødvendigt at have bedre rammer for blandt andet omkostningerne til at transportere og lagre den indfangede CO2, så de samlede omkostninger kommer ned på et rentabelt niveau, hvor det kan betale sig at investere i CO2-fangst for et større antal selskaber, siger Jannick Hauschildt Buhl.
ARC: Anlæg bringer værdifuld ny viden
I ARCs nye demonstrationsanlæg er et vigtigt skridt på vejen mod ARCs endemål om at fange CO2 i fuld skala med et potentiale til at bidrage med en markant CO2-reduktion på op til 500.000 tons pr. år.
“Ingen kan være i tvivl om, at vi skal tænke nyt og anderledes, hvis vi skal nå vores klimamål. Her er CO2-fangst fra energiudnyttelse af affald, der går til at dyrke tomater er et eksempel på, hvordan vi igennem innovation kan slå to fluer med et smæk. Mit håb er, at vi med erfaringerne fra det nye demonstrationsanlæg kan gå videre med at etablere et fuldskalaanlæg, der kan indfange CO2 svarende til et års udledning fra knapt 300.000 biler. Potentialet er utrolig stort for vores klimaindsats," siger overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse udsendt af ARC.
ARCs demonstrationsanlæg
- Bag demonstrationsanlægget står partnerkredsen ARC, Pentair, Rambøll og DTU, som alle medfinansierer anlægget til CO2-fangst. Partnerkredsen rummer således både en stor punktkilde hos ARC, Pentair som gennem årtier har udviklet og fremstillet CO2-fangstanlæg, Rambøll med stor indsigt i affaldsenergi og CO2-fangst samt DTU med nogle af landets fremmeste forskere i CO2-fangst
- Projektet modtager medfinansiering på 30 mio. kr. fra det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprojekt (EUDP)
- Demonstrationsanlægget kan fange op til 4 tons CO2/døgn, og forventes at være i drift til sommeren 2024
- Processen oprenser CO2 til en kvalitet, der opfylder renhedskravene fra fødevareindustrien samt for den fremtidige CO2-lagring på land eller fx i Nordsøen
- ARCs langsigtede mål er at fange CO2 i fuld skala og bidrage med op til 500.000 tons årlige CO2-reduktioner
Skriv kommentar