Gå til hovedindhold
Sektorintegration
Rammevilkår & Regulering
Varmepumper & Elkedler

Sektorkobling skal mere i fokus på Christiansborg

Direktør Michael Brandt fra Fors efterlyser langt mere fokus fra politikerne på at skabe rammerne for den sektorkobling, som de selv efterlyser.

08. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
michael brandt, direktør for selskabet fors a/s
  • Læs op

Indhold

    Der skal være overensstemmelse mellem de energipolitiske ønsker og så de rammer, der skal sikre, at energiaktørerne kan indfri ønskerne. Og det er der ikke, mener direktør for Fors, Michael Brandt, der i et debatindlæg på CleanTechWatch efterlyser langt større fokus på de rammer, der skal skabe sektorkobling, så Danmark kan komme i mål med den grønne omstilling.

    Det handler ganske enkelt om, at muliggøre udnyttelse af energi optimalt, f.eks. ved at trække varme ud af spildevand eller ved at producere biogas af spildevandsbranchens restprodukt, slam, skriver Michael Brandt.

    ” Men omstillingen til klimavenlig energiproduktion og -forbrug kræver, at forsyningsbranchen ikke bare har mulighed for, men også tilskyndes at udnytte synergierne mellem sektorerne: el, vand og varme, gas og affald, ” skriver Michael Brandt, der beskriver en række ”paradokser” for at kunne gøre det.

    Han nævner fjernvarmeselskabernes udfordringer med regulering og manglende sektorkoordinering for at sætte varmepumper op til at fortrænge brugen af fossile brændsler, men også det prisloft, der er indført for overskudsvarmeprojekter.

    Michael Brandt nævner også det bureaukratisk uhensigtsmæssige i, at det reguleringsmæssige ansvar – også bare inden for en enkelt forsyningssektor – i dag er fordelt på flere, meget væsensforskellige, ministerier: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet; Erhvervsministeriet og Miljøministeriet.

    Han skriver videre, at det i hans øjne er oplagt for politikerne at sikre sig, at den ene regulering ikke spænder ben for den anden, så fx fjernvarmeudrulningen kan blive begunstiget af en omfattende elektrificering og udvidelse af elnettet samt nytænkning i forhold til potentielle varmekilder.

    ”I stedet skal de forskellige sektorer i langt højere grad indgå i en fælles sammenhæng, og reguleringen koordineres på tværs, ” skriver Michael Brandt og betoner, at koblingen mellem sektorer kun kan blive rigtig succesfuld ved, at sektorerne indgår i flere og bredere samarbejder.

    ”Og det kræver en regulering, der muliggør dette. Det gør lovforslaget til en ny vandsektorlov ikke. Det gør årets prisloft for overskudsvarme ikke, ” mener Michael Brandt.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...