Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Produktion

Snedsted kan fordoble forbrugerbasen: Op mod 600 nye varmekunder

Snedsted Varmeværk er så godt som klar til at udrulle fjernvarme til tre nye områder og op mod 600 forbrugere. Med stigende anlægspriser og manglende afklaring om levering af overskudsvarme, venter man dog lidt endnu med at bede om den endelige underskrift.

19. jul. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Det er blandt andet Snedsted Varmeværks store solvarmeanlæg, som efter planen skal forsyne de mange nye forbrugere. Foto: Snedsted Varmeværk.

Indhold

    Det er ikke mange brikker, som mangler at falde på plads, før Snedsted Varmeværk potentielt kan fordoble antallet af varmekunder.

    Med naturgasprisernes himmelflugt sidste år fik det lille varmeværk i Thy nemlig henvendelser fra de omkringliggende byer i bogstaveligt talt nord, syd og øst – alle sammen fordi, de gerne ville have fjernvarme.

    Og selvom det for et varmeværk med kun godt 600 forbrugere i dag måske kunne have virket som lidt af en mundfuld, valgte man i samarbejde med lokale arbejdsgrupper at gå i gang med at undersøge mulighederne for at rulle fjernvarme ud til tre konkrete områder: Hundborg nord for Snedsted, Sundby og Vilsund øst for byen samt Koldby og Hørdum mod syd.

    I alle tre områder har opbakningen været stor – over 80 procent har tilkendegivet deres interesse – og med godkendelser fra Thisted Kommune og et tilskud fra fjernvarmepuljen på hele 16 millioner kroner, er man godt på vej til at kunne gå i gang med udrulningen.

    Vores rådgiver har også anbefalet os at se tiden an, så nu afventer vi og ser, om priserne falder igen.

    Poul Erik Fransen, Bestyrelsesformand for Snedsted Varmeværk

    Venter med at indhente underskrifter

    Der er dog lige et ’men’. For før projektet kan gå i gang, skal der indhentes bindende tilmeldinger fra de forbrugere, som ønsker fjernvarme. Dem har man indtil nu ventet med at indsamle, da man manglede en endelig pris for, hvad det ville koste at etablere et ledningsnet.

    Lige inden sommerferien kom der så en pris fra projektets rådgiver – og ligesom i så mange andre fjernvarmeprojekter rundt i landet, var prisen steget voldsomt, fortæller Poul Erik Fransen, der er bestyrelsesformand for Snedsted Varmeværk.

    - Derudover er vi lige nu ved at få afklaret, om et biogas-projekt lidt uden for byen bliver til noget. Vi kan potentielt aftage overskudsvarme fra anlægget, og det ville få stor betydning for den pris, vi kan levere varmen til, forklarer han og fortsætter:

    - De to ting gør, at vi sammen med arbejdsgrupperne har besluttet, at vi venter lidt endnu med at bede om forbrugernes underskrifter. Vores rådgiver har også anbefalet os at se tiden an, så nu afventer vi og ser, om priserne falder igen. Aftalen er, at vi kører videre, hvis vi kan se en ændring. Og bliver biogas-projektet ikke til noget, vil vi forsyne de nye forbrugere med et varmepumpeanlæg i stedet.

    Forbrugerne skal være trygge

    Om anlægspriserne på fjernvarme falder inden for de næste par måneder kan være svært at spå om – men for Snedsted Varmeværk gør det heller ikke noget, at man må vente lidt med en afklaring.

    - Det er vi egentlig ret large med, eftersom det er områderne, der har henvendt sig til os. De har lavet alt arbejdet ude i byerne, og det er jo ikke os, der bare vil ud og tjene penge på nye forbrugere. Derfor venter vi selvfølgelig i så lang tid, det nu tager, før de er trygge ved at komme på, siger Poul Erik Fransen og fortsætter:

    - Det er jo heller ikke ligefrem blevet nemmere at sælge fjernvarmen i områder med gasfyr lige nu, hvor gassen er faldet i pris igen. Jeg tror dog aldrig, gassen kommer ned i det prisleje, den var i før 2021 – så det handler om at have den rette timing, når vi går ud og beder om underskrifter.

    Havde vi ikke fået tilsagn, kunne vi ikke have gennemført projektet. Og eftersom de nye forbrugere selv skal betale for alle omkostningerne ved at få fjernvarme, hjælper puljen dem i høj grad.

    Poul Erik Fransen om tilskuddet fra fjernvarmepuljen.

    Fjernvarmepuljen er afgørende

    Snedsted Varmeværk kan dog ikke vente for evigt med at bede om de endelige underskrifter. Der er nemlig lige en enkelt bagkant, som Snedsted Varmeværk selvfølgelig er opmærksomme på: tilskuddet fra fjernvarmepuljen.

    De 16 millioner kroner er nemlig helt afgørende for, at man overhovedet kan tilbyde fjernvarme til 600 forbrugere. Især nu, hvor udgifterne til rør og gravearbejde er steget voldsomt.

    - Havde vi ikke fået tilsagn, kunne vi ikke have gennemført projektet. Og eftersom de nye forbrugere selv skal betale for alle omkostningerne ved at få fjernvarme, hjælper puljen dem i høj grad, forklarer bestyrelsesformanden.

    Ifølge Energistyrelsens betingelser for at opnå tilskud til fjernvarmepuljen, skal projektet, der gives tilskud til, være afsluttet indenfor fem år fra modtagelsen af tilsagn. Dermed er der lidt tid at løbe på for Snedsted Varmeværk.

    Nu skal vi bare have endeligt på plads, hvor varmen skal komme fra, og hvad det skal koste.

    Poul Erik Fransen, Bestyrelsesformand for Snedsted Varmeværk

    Fjernvarmen skal nok komme

    Spørger man Poul Erik Fransen er der ikke megen tvivl om, at fjernvarmen nok skal komme både nord, øst og syd for Snedsted.

    - Vi forventer bestemt at komme i mål med projekterne. Vi synes, vi er kommet med en rimelig pris til de nye forbrugere, men det er stadig op til det enkelte område, om de vil have fjernvarme. Kan de ikke samle underskrifter nok, falder det selvfølgelig med det, siger han og tilføjer:

    - Vi har alle godkendelserne igennem ved kommunen, og alt er gjort klar til udrulningen. Nu skal vi bare have endeligt på plads, hvor varmen skal komme fra, og hvad det skal koste.

    Efter forventningerne vil udrulningen af fjernvarmen til de i alt 600 potentielle forbrugere løbe op i cirka 200 millioner kroner og tage omkring 2 år fra man har indsamlet tilstrækkeligt med bindende tilmeldinger.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...