Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning
Forsyningssikkerhed

Vi har evnen og viljen til gasudfasning

Fjernvarmeselskaberne har både evnen og viljen til at være motorer i den grønne omstilling. Men forud for Branchemøde 2023 efterlyser Dansk Fjernvarme politisk opbakning til den fortsatte udfasning af sort varme.

17. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Fjernvarmesektoren indkalder til Branchemøde 2023 den 5. september, hvor der både vil være fokus på, hvor fjernvarmen skal komme fra i fremtiden, og hvordan fjernvarmeudrulningen skal komme i mål med at indfri det stærkt udtalte politiske ønske om at udfase fossil varme.

    I forhold til det sidstnævnte – der efter den russiske invasion af Ukraine i foråret 2022 fik politisk topprioritet - har Dansk Fjernvarme et meget klart budskab, lyder det fra politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

    - Fjernvarmeselskaberne har både evnen og viljen til at levere på udfasningen af sort varme fra boliger og bygninger. Men det er blevet sværere, og det kræver fornyet politisk opbakning, hvis vi skal i mål med udfordringen, siger han forud for Branchemøde 2023, hvor han selv er blandt oplægsholderne.

    Han uddyber:

    - Vores medlemmer har markant sværere ved at få den nødvendige tilslutningsprocent til deres udfasningsprojekter, og vi oplever nu, at nogle projekter enten bliver sat på pause eller sløjfet. Vi må konstatere, at danskerne tænker mere med pengepungen, for selv om folk gerne vil den grønne omstilling, så har de en hverdag med budgetrestriktioner, der skal hænge sammen. Og det rammer fjernvarmeudrulningen.

    Priserne gør det svært

    Udfordringen er, mener Rune Moesgaard, at gaspriserne siden himmelflugten i efteråret 2022 nu er nede i et leje, der minder om tiden op til den russiske invasion. Hvor fjernvarmeselskaberne henover sommeren og efteråret 2022 ”konkurrerede” rent investeringsmæssigt med de individuelle varmepumper om varmekundernes gunst, så er naturgassen pludselig tilbage i ”kampen”.

    - Behovet for Fjernvarmepuljen er som minimum uændret.

    Rune Moesgaard, politisk chef, Dansk Fjernvarme

    Samtidig er fjernvarmeselskaberne ramt på flere fronter. Selvom inflationen helt generelt viser tegn på at sløje af, så er renteniveauet fortsat meget højt, når der skal optages lån, og dertil er materialepriserne fortsat høje på alt, der skal bruges til at lægge rør og bygge ekstra varmeproduktion. Ligesom der også mangler tilstrækkelig med arbejdskraft til at udføre entreprenørarbejdet.

    Og priserne bliver så sat efter økonomiens ABC: Når efterspørgslen er større end udbuddet, så stiger prisen og gør det dyrere for fjernvarmeselskaberne at gennemføre deres udvidelsesprojekter.

    - Fjernvarmeselskaberne har hørt det politiske kald om et brændende behov for uafhængighed af den russiske naturgas – og naturgas i det hele taget. De har også handlet på det, men det er sket på forudsætning af, at der er de midler, der skal muliggøre den forcerede omstilling fra sort til grøn varme. Og den forudsætning er i vores øjne ved at smuldre under fjernvarmeselskaberne, siger Rune Moesgaard.

    Fjernvarmepuljen

    Han henviser blandt andet til Fjernvarmepuljen, der både i 2022 og igen i år er blevet søgt for flere penge, end der har været afsat. Sidste år blev der fyldt ekstra midler på, men i år, hvor der allerede er søgt om over 250 mio. kroner mere, end der er afsat, er der indtil videre ikke tegn på, at der er hjælp på vej til gasforbrugerne.

    - Behovet for Fjernvarmepuljen er som minimum uændret, hvis det fortsat er en politisk prioritet, at de mange projektforslag til udfasning af naturgas skal være indsendt og godkendt i 2023 eller senest 2024. Det kan man fra politisk side – fra Christiansborg – bekræfte fortsat er tilfældet ved at føre flere midler i Fjernvarmepuljen her og nu og også sikre den for minimum 2024, siger Rune Moesgaard.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...