Gå til hovedindhold
Bestyrelse
Ledelse & Bestyrelse

Anne sprang ud i bestyrelsesarbejdet

Arbejdet som bestyrelsesmedlem i Hinnerup Fjernvarme hjælper Anne Seth Madsen med at gå et par spadestik dybere i fjernvarmesektoren.

12. nov. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Gennem sit bestyrelsesarbejde har Anne Seth Madsen lært at arbejde mere holistisk. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Da Senior Project Manager hos NIRAS, Anne Seth Madsen, stod til Hinnerup Fjernvarmes generalforsamling i 2012, vidste hun godt, at hun både havde evnerne og netværket til at blive valgt ind som bestyrelsesmedlem. Spørgsmålet var bare, om Hinnerup Fjernvarme mente det samme.

    Evnerne, dem har Anne Seth Madsen tilegnet sig gennem sit arbejde som rådgivende ingeniør inden for planlægning og implementering af bioenergiprojekter hos NIRAS i mere end 25 år. Netværket og kendskabet til energi-og fjernvarmebranchen er også opbygget hos NIRAS.

    Det var gennem samtaler med kollegaer hos NIRAS, som er bestyrelsesmedlemmer, at hun fik øjnene op for, hvilke kompetencer bestyrelsesarbejdet bidrager med.

    - De kollegaer tænker mere holistisk, end de kollegaer der ikke beskæftiger sig med bestyrelsesarbejde. De formår at forene både det praktiske, organisationen og at indtænke konteksten, fortæller Anne Seth Madsen.

    Det er også hendes pointe, at kollegaerne, der sidder i bestyrelser, havde fingeren på pulsen på en anden måde. Det gav dem en fordel i energisektoren.

    Den fordel ville Anne Seth Madsen også have. Hun vidste også, at hendes viden kunne være nyttig for Hinnerup Fjernvarme.

    - Jeg havde de faglige kompetencer og netværket, men jeg vil gerne grave videre og gå et par spadestik dybere, fortæller Anne Seth Madsen.

    Og tilføjer:

    - Derfor sprang jeg ud i bestyrelsesarbejdet.

    Heldigvis viste det sig, at Hinnerup Fjernvarme også var enige i, at Anne Seth Madsen skulle blive en del af bestyrelsen. Hun blev valgt ind til deres generalforsamling i 2012.

    - Jeg blev godt modtaget. Selvom jeg stillede nogle kritiske spørgsmål til bestyrelsen og satte gang i nogle nye diskussioner.

    Nyeste viden  

    Efter Anne Seth Madsen blev en del af bestyrelsen, har hun ikke set sig tilbage og har fået flere ting på dagsordenen hos Hinnerup Fjernvarme.

    - Jeg skubbede til, at vi fik fjernaflæsning af varmemålere. Det er det første sted, hvor man kan optimere på varmetab.

    - Jeg fik også sat på dagsordenen, at selvom der er en forventet levetid på fjernvarmerør i 50 år, er det vigtigt med en plan for reinvesteringer, der har øje for, hvor der er flere fordele eksempelvis: kapacitet, placering, vandtab, som kan skyldes varmetab fra termografi eller rørtype.

    Desuden bidrager Anne Seth Madsen i Hinnerup Fjernvarme også med økonomisk viden omkring forskellige brændsler og udarbejdelse af beslutningsgrundlag, der kan bidrage til at holde en stabil varmepris på langt sigt, uddyber hun.

    Det er hendes pointe, at udviklingen altid skal foregå med respekt for, at der er en daglig drift, der skal køre firetyve-syv 365 dage om året.

    Det er Anne Seth Madsens mange års erfaring med energisektoren, som hun inddrager i sit arbejde som bestyrelsesmedlem.

    - Gennem mit arbejde i NIRAS får jeg indblik i, hvilke udfordringer eller kommende problemstillinger der kan opstå i fremtiden for fjernvarmeselskaber. Den viden inddrager jeg i mit bestyrelsesarbejde.

    - Der er nogle ting, som er komplekse i varmesektoren, hvor det er nemmere at forstå helheden, når det komplekse teoretiske bliver forenet med en praktisk kontekst. Det er det, jeg kan bidrage med.

    Indtil 2018 var Anne Seth Madsen det eneste kvindelige bestyrelsesmedlem i Hinnerup Fjernvarme, men hun har ikke tænkt videre over, at hun var den eneste kvinde indtil da.

    - Jeg har ikke skænket det en tanke, at jeg sad som ene kvinde i bestyrelsen.

    Anne Seth Madsen ved godt, at det er en svær nød at knække at få flere unge ind i fjernvarmesektorens bestyrelser. Foto: Jesper Voldgaard.

    Det er kun hendes veninder, som Anne Seth Madsen har oplevet at få kommentarer fra om, hvorfor hun var valgt at træde ind i en bestyrelse i et fjernvarmeselskab.

    - Mine veninder har nævnt, at de finder det spøjst, fordi de synes, det lyder tørt, fortæller Anne Seth Madsen.

    Selvom Anne Seth Madsen ikke har studset over kønssammensætningen af bestyrelsesmedlemmer i Hinnerup Fjernvarme, er hun bevidst om, at det var godt, at der i bestyrelsen ikke sidder syv medlemmer, som ligner hinanden. Derimod supplerer bestyrelsesmedlemmerne hinanden med hvert deres kompetenceområde inden for økonomi og teknik.

    Det er også hendes pointe at understrege, at når bestyrelsen rekrutterer nye kandidater til bestyrelsen, skal de nuværende medlemmer have for øje at finde kandidater uden for deres eget netværk.

    Bedre rekruttering

    Det optager også Anne Seth Madsen, at der i samfundsdebatten og energisektoren er et særligt fokus på, at der skal mere fokus på diversitet i bestyrelser og i virksomheder.  

    - Det er ikke godt nok, at bestyrelser først kigger i deres eget netværk, inden de rekrutterer åbent. Der er behov for, at vi tænker og rekrutterer anderledes.

    Derfor har Anne Seth Madsen og resten af bestyrelsen hos Hinnerup Fjernvarme været i gang med at undersøge, hvordan de får flere unge kandidater til at blive en del af bestyrelsen.

    På baggrund af den undersøgelse, har Hinnerup Fjernvarme valgt at opstarte en arbejdsgruppe, som har særligt fokus på, hvordan selskabet forbedrer de initiativer, som Hinnerup Fjernvarme allerede har igangsat.

    -Vi arbejder på at forbedre, hvordan vores kommunikation kommer bredere ud til andre kundetyper.

    Anne Seth Madsen og Hinnerup Fjernvarmes bestyrelse bruger også Dansk Fjernvarmes brochure for ”Kodeks for godt bestyrelsesarbejde” som vejledning til, hvordan bestyrelsen forsat udvikler sig. Hun er blevet opmærksom på, at fjernvarmebranchen skal blive bedre til at lede efter kandidater uden for deres eget netværk, når der skal rekrutteres.

    Det er hendes pointe, at vedkommende både skal have kompetencerne på papiret, være på bølgelængde med bestyrelsen, men samtidig også udfordre bestyrelsen.

    - Det er ikke nemt, det ved jeg godt. Vi er ikke i mål endnu.

    Og tilføjer:

    - I Hinnerup taler vi os frem til løsninger, den tilgang håber jeg vil lokke den yngre generation til at gå ind i bestyrelsesarbejde.

    - Det er den yngre generation, der kan være med til at løfte niveauet. Det er også den yngre generation, der sørger for, at vi holder trit og måske er på forkant med de krav, der vil blive stillet til fjernvarmesektoren i fremtiden.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...