Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed
Ledelse & Bestyrelse

Brundtland bragte begejstring og optimisme

Efter en vellykket lancering er Danmark nu Tænketanken Brundtland rigere. En tænketank, der skal udbrede og udvikle det demokratiske ejerskab fra energisektoren.

26. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- Når vi i fremtiden får store power-to-x anlæg, så skal vi tænke infrastrukturen ind fra start. For hvordan sikrer vi de enorme mængder rent vand, der skal til, og hvordan sikrer vi udnyttelse af overskudsvarme, hvis ikke vi på tværs af sektorer får tænkt det hele ind i en større sammenhæng, lød det fra Magnus Skovrind Pedersen, direktør i Brundtland. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Lanceringen af Tænketanken Brundtland blev afviklet på Vartov, det i dag ejes af Grundtvigsk Forum. Det kunne synes velvalgt, at det netop er Grundtvig, med sine idealer om frihed, ånd og fællesskab, der danner ramme for lanceringen af en tænketank, der vil fremme dialog og refleksion om indretningen af vores samfund og ikke mindst kritisk infrastruktur.

    I et tæt pakket lokale kunne de tilhørende bl.a. høre Tænketanken Brundtlands nye direktør, Magnus Skovrind Pedersen, berette om tænketankens tre vigtigste fokusområder: Demokratisk ejerskab, grøn omstilling og eksport af grønne løsninger.

    100 gange billigere lagring i varmesektoren

    Ikke mindst grøn omstilling bliver et vigtig fokus for tænketanken, da samarbejde på tværs og såkaldt sektorkobling er afgørende for, at vi kan indfri vores grønne mål.

    - Det handler blandt andet om, at når vi i fremtiden får store power-to-x anlæg, så tænker vi infrastrukturen ind fra start. For hvordan sikrer vi de enorme mængder rent vand, der skal til, og hvordan sikrer vi udnyttelse af overskudsvarme, hvis ikke vi på tværs af sektorer får tænkt det hele ind i en større sammenhæng, sagde Magnus Skovrind Pedersen.

    Det er nemlig ikke ligegyldigt, i hvilken rækkefølge vi fortsætter udviklingen. En gang imellem kan det være både klogt og nødvendigt at stoppe op og tænke sig om.

    Energiprofessor fra Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, var blandt de mange debattører på konferencen, der var startskuddet på Brundtland. Foto: Jesper Voldgaard.

    Tag bare udviklingen af vores net. Her har vi brug for et styrket fjernvarmenet, sagde professor Brian Vad Mathiesen ved lanceringen.

    - Varmesektoren kan lagre energi 100 gange billigere end elsektoren. Derfor er det afgørende med sektorkobling mellem el og varme, sagde professor Brian Vad Mathiesen.

    Den grønne omstilling og udbygningen med vedvarende energi er også emner, der optager i fagbevægelsen. Eller, som Henning Overgaard, forbundsformand for 3F noterede sig, så kræver det arbejdskraft. Og det er netop hvad 3F er kan levere. Såvel 3F som Morten Skov Christiansen fra FH, der ligeledes talte ved lanceringen, lagde vægt på nødvendigheden af øget udbygning af vedvarende energi. Og de lagde vægt på vigtigheden af at sikre demokratisk kontrol med vores kritiske infrastruktur som vand, varme og affaldshåndtering.

    Det kollektive ejerskab er en stor styrke

    At vi er allerede kan meget indenfor udbygningen af vedvarende energi, er der ingen tvivl om. Men det er en position, vi skal værne om.

    - Vi har i Danmark et grønt forspring, og det skal vi holde ved. Det kræver kollektive løsninger og en fælles indsats på tværs af sektorer. Derfor er jeg og Grundfos også særligt glade for, at fagbevægelsen er med i Brundtland, fordi arbejdskraften er fuldstændig afgørende, sagde Carsten Ø. Pedersen, direktør for forretningsudvikling i Grundfos.

    Mens Grundtvigs tanker stadig hang i tapetet på Vartov, kunne de mange gæster efter endt konference gøre det, som den nye tænketank netop har som formål: Bringe hinanden tættere sammen gennem dialog og netværk.

    I blandt Tænketanken Brundtlands medlemmer er derudover Innargi, Danfoss, Aalborg Universitet, DANVA, Logstor, Blik og Rør, Maskinmestrenes Forening, Maskinmesterskolen København, Kamstrup, Grundfos, COWI,  og Dansk Fjernvarme.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...