Cybersikkerhed: Hackerne sover aldrig
Selv om medlemmer af Dansk Fjernvarme automatisk også er medlem af SektorCERT, så skal fjernvarmeselskaberne selv sikre fx deres OT-systemer.
Fjernvarmesektoren er sammen med el, gas og vand ejer af vores egen SektorCERT, der hjælper med at forebygge angreb mod de vigtige OT systemer i form af RTU-enheder, SRO anlæg og helt op til SCADA systemer.
Men uanset hvor dygtige SektorCERT er, så er der mange hackere, som alene eller for andre landes regeringer bruger store kræfter på at målrette deres angreb mod netop forsyningssektoren. Og det stiller krav om ekstra opmærksom hos fjernvarmeselskaberne.
- De kriminelle hackere, som ønsker penge, kan lukke økonomisystemer ned og forlange løsepenge. De hackere, som ønsker at skade fjernvarmesektoren ønsker ikke penge men vil skabe kaos, forklarer udviklings- og projektkonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.
- Det kan de gøre ved at angribe OT anlæg og f.eks. slukke alle fjernvarmens pumper. Så er forsyningssikkerheden væk, og det kan tage meget tid og koste dyrt at komme tilbage i normal drift.
Derfor har Dansk Fjernvarme lavet en aftale med nogle af landets dygtigste OT-eksperter om at holde et særligt kursus inden for Cybersikkerhed og beskyttelse af OT-systemer.
Kurset henvender sig til de medarbejdere i fjernvarmeselskaber, som dagligt arbejder med sikkerheden på OT anlæg, og som gerne vil have oplæring fra meget dygtige eksperter i, hvordan de selv kan styrke sikkerheden og selv forstå egne anlæg og ikke være 100% i hænderne på eksterne leverandører.
- Det er et kursus, som vil styrke fjernvarmeselskabernes egen position. Samtidig er der tale om et kursus, hvor deltagerne kan danne vigtige netværk med kolleger hos andre selskaber, så der er grundlag for ERFA relationer, oplyser Kim Behnke.
Cybersikkerhed og beskyttelse af OT-systemer
Kurset bliver afviklet i Fjernvarmens Hus i Kolding den 7. oktober 2024.
Der er tale om et todages-kursus – den 7. og 8. oktober – klik her for mere information.
Der er fokus på beskyttelse af OT for drift og styresystemer med SRO-anlæg.
På kurset lærer deltagerne bl.a.:
- At beskytte egne OT anlæg i samarbejde med leverandørerne
- At se på egne OT anlæg udefra – altså sådan som hackerne ser på de vigtige tekniske anlæg.
- Hvor er der sårbarheder?
- Hvor har vi software, der ikke er opdateret?
- Hvad gør vi, hvis hackerne får held med deres angreb?
Skriv kommentar